Cveklu sa razlogom svrstavaju u najzdravije nammirnice na svetu. Poznata od davnina kao narodni lek koji se suočava sa mnogim bolestima. Pozitivne efekte koje cvekla ima potvrdili su i lekari iprepisuju je često kao dodatak terapiji.
Reguliše nizak krvni pritisak, povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.
Ona je niskokalorična namirnica koja u sebi sadrži puno vlakana i proteina koji nas čine sitima, daje nam energiju, a povoljno utiče i na metabolizam.
Sadrži folnu kiselinu i vitamine B1, B2, B3 i B6., što je čini odličnim saveznikom svake dijete. Možete je jesti sirovu, ukiseljenu, ali najukusnija je kada se od nje napravi potaž.
Ukoliko želite da organizam postane jači i otporniji, uvrstite ovaj recept u redovnu ishranu.
Sastojci:
- 3 cvekle srednje veličine
- 1 krompir srednje veličine
- 1 šargarepa
- 1 praziluk ili crni luk
- po želji pileća supa
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- po ukusu soli
- sok od pola limuna
- 1 kašičica belog bibera
- po ukusu pavlaka za kuvanje
- po potrebi maslinovog ulja
Priprema:
- Praziluk dobro operite od zemlje i očistite, pa isecite na kolutove. Ko ne voli praziluk, može koristiti i crni luk.
- Šargarepu operite, očistite i izrendajte
- U zagrejan tiganj stavite malo maslinovog ulja i propržite praziluk i šargarepu.
- Cveklu i krompir dobro operite i stavite da se kuva u ljusci.
- Kuvane oljuštite i isecite na kocke, dodajte u praziluk i šargarepu, sve izmešajte, pa stavite u blender.
- Dodajte beli luk u prahu, biber, so, sok od limuna i pilećeg bujona onoliko koliku gustinu potaža želite.
- Sve umutite i dodajte kiselo mleko.