Obratite pažnju

Vitamin odgovoran za dobro stanje organizma: Simptomi koji ukazuju da je telu potrebno više folne kiseline!

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina je odgovoran za dobro stanje organizma, pa je o dizuzetne važnosti da ga unosite redovno

Medicina
20:04h Autor:
Foto: Shutterstock

Manjak folne kiseline izaziva brojne tegobe, ali se one retko povezuju sa nedostatkom ovog vitamina. Osim više biohemijskih procesa u telu, ona pomaže i u "popravci" DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Manjak ove hranljive materije odgovoran je za čitav niz zadravstvenih problema, a neretko i lekari smetnu sa uma da bi upravo u njenom nedostatku mogao da bude uzrok brojnih simptoma.

Nedostatak folne kiseline, se najbolje nadoknađuje uzimanjem suplemenata ali se može naći i u velikom broju namirnica. Da biste održali optimalni nivo ovog vitamina potrebno je da u ishranu uvrstite namirnice poput tamnog zelenog lisnatog povrća, pasulja, soje, džigerice, pivskog kvasca, celog zrna žitarice, pšeničnih klica, mleka.

Ovo je spisak najčešćih simptoma koji pokazuju da je telu potrebno više folne kiseline.

Kada je vreme za proveru zdravlja: Hronično nadimanje stomaka može da bude prvi indikator raka i drugih teških oboljenja!

Umor i bledilo

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kiseonika iz pluća u sva tkiva tela. Kada telo nema vitamina B9, nema ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. To može da dovede do osećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blede kože.

Bolovi u telu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju da "bubre" i uzrokuju glavobolju. Međutim, mozak nije jedini organ koji ne može bez kiseonika, tako da se bol javlja i u drugim delovima tela, posebno u grudima i nogama.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za centralni nervni sistem. Kada je telo nema dovoljno, može da se javi depresivno raspoloženje, problem sa koncentracijom, zaboravnost i razdražljivost. Ukoliko je nedostatak folne kisleine hroničan i ne leči se, smatra se da povećava rizik da se oboli od demencija ili Alchajmerove bolesti.

Najbrži put do vitke linije: Na ovaj prirodan način oslobodićete se viška kilograma u rekordnom roku!

Vrtoglavica

Nesvestica i vrtoglavice su takođe česta posledica manjka folne kiseline. Uz ove simptome, takođe može da se oseti i povećana brzina otkucaja srca i čest osećaj nedostatka daha.

Oslabnjen osećaj ukusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može da dovede do poremećaja čula ukusa.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ovi simptomi obično se pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista veliki. Jezik izgleda natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe može da se oseti i bol pri gutanju ili da boli jezik.

Probavni problemi

Mučnina, povraćanje, bolova u stomaku i dijareja posle jela mogu da budu prvi znak da je telu potrebna folna kiseline.

Evo šta se krije iza kineskog belog luka: Možda izgleda lepo, ali zdrav sigurno nije!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs