PREPORUKA

Odlični prijatelji vašeg zdravlja: 6 sjajnih razloga da češće jedete tikvice!

Folna komponenta u tikvicama je veoma odlična za trudnice.

Saveti stručnjaka
Autor:
Odlični prijatelji vašeg zdravlja: 6 sjajnih razloga da češće jedete tikvice!
Foto: Profimedia

Zdravstvene prednosti tikvica

1. Optimalno održavanje zdravlja

Tikvice su dobar izvor vitamina C i mangana. To je najbolji izvor dijetalnih vlakana koja pomažu da vaše telo bude u najboljoj formi. Takođe, sadrži magnezijum, vitamin A, kalijum, folat, fosfor i bakar. One takođe imaju visok sadržaj cinka, omega-3 masnih kiselina, proteina i niacina.

Štaviše, vitamini B6, B1, B2 i kalcijum u tikvicama pružaju optimalno zdravlje. Tikvice su najbolji primer namirnice koji ima tako bogat niz hranljivih materija, koji sadrži ugljene hidrate, šećer, nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, minerale, natrijum, aminokiseline i još mnogo toga. Folna komponenta u tikvicama je veoma odlična za trudnice.

2. Pomažu u snižavanju holesterola

Tikvice imaju visok sadržaj vlakana, što pomaže u snižavanju holesterola. Visok nivo vitamina A i vitamina C, pomažu u odlaganju početka ateroskleroze, tako što održavaju holesterol oksidacijom krvnih sudova vašeg tela. Tikvice pomažu vašem telu da ukloni višak toksina.

3. Pomažu kod mršavljenja

Konzumiranje tikvica pomaže vam da osetno smršate. Tikvice su niskokalorične, ali vam daju osećaj sitosti. Dakle, tikvice su savršena hrana za zadovoljavanje apetita, bez dobijanja kalorija i započinjanja plana dijete. Takođe, tikvice imaju visok sadržaj vode i bogate su vlaknima.

Bez prženja i pohovanja: Za ručak spremite tikvice u rerni! (RECEPT)

foto: Shutterstock

4. Zdravlje srca

Tikvice sadrže dobru količinu kalijuma, što je 295 miligrama po šoljici, ili 8% preporučene dnevne vrednosti. Prema American Heart Association, kalijum može pomoći u kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetan uticaj soli na vaše telo. Tikvice takođe imaju visok sadržaj antioksidanata i vitamina C, koji može pomoći da sluznice vaših krvnih ćelija funkcionišu bolje, štite od začepljenih arterija i snižavaju krvni pritisak.

5. Zdravlje očiju

Kada se koriste spolja, tikvice pomažu u uklanjanju podbulih vrećica koje se razvijaju oko vaših očiju zbog prekomernog zadržavanja vode. Otekline oko očiju se smanjuju, zbog sadržaja bogatog vodom. Takođe, sadržaj karotenoidnog beta-karotena može se pretvoriti u vitamin A u organizmu.

Prisustvo vitamina A pomaže u aktivnom razvoju ćelija u vašim očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji medicinskih stanja koja mogu uticati na vaše oči, kao što je makularna degeneracija.

6. Sprečavaju rak debelog creva

Vlakno u tikvicama je razlog zbog kog tikvice mogu pomoći u lečenju raka debelog creva. Vlakno radi više stvari, kao što na primer: apsorpcija viška vode u debelom crevu, zadržavanje dovoljno vlage u fekalnim materijama i pomoć u lakšem izbacivanju iz tela. Mada je tačno znanje o podtipovima nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana važno, dijetalna vlakna u celini povezana su sa smanjenim rizikom od raka debelog creva.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs