svi ih volimo

Zima je stvorena za kiseli kupus i krastavčiće: A za to ima i razlog!

Kiseli krastavci i kupus postaju omiljeni dodatak jelima tokom zime.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Zima je stvorena za kiseli kupus i krastavčiće: A za to ima i razlog!
Foto: Profimedia

Da li ste znali da su, pored toga što su ukusni, ovi proizvodi i veoma zdravi?

Kiseli krastavci su svestrani proizvod - savršeno se kombinuju sa ribom i mesom, pogodni su za ručak i večeru.

Soljeni paradajz

Pored joda, magnezijuma, kalijuma, fosfora, kalcijuma, natrijuma, mangana, gvožđa, bakra i cinka, slani paradajz sadrži i likopen, prirodni antioksidant koji, kada se koristi umereno, značajno smanjuje rizik od bolesti pankreasa i prostate i kardiovaskularnog sistema.

Kiseli kupus

Ovo je jedna od omiljenih namirnica mnogih ljudi, posebno u hladnoj sezoni. Kiseli kupus je već vredan ljubavi zbog činjenice da je to veliko skladište vitamina. Dakle, 200 grama kiselog kupusa sadrži dnevnu potrebu za vitaminom C - ovo je odličan agens za jačanje imunog sistema.

Brzinski kiseli kupus iz tegle: Za 5 dana je gotov i savršen! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Takođe sadrži mnogo vitamina B6, koji pomaže varenju proteina, pa je kiseli kupus odličan prilog za mesna jela. Ovaj divan proizvod takođe sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum, cink i vlakna, a takođe povoljno deluje na rad želuca, regulišući metabolizam.

Kiseli krastavci

Hrskavi kiseli krastavci i drugo slano povrće sadrže antioksidante i bakterije koje su našem telu potrebne. U fermentisanim krastavcima nalazi se mlečna kiselina, koja pomaže u smanjenju količine masti u krvotoku, kao i poboljšanju cirkulacije krvi, sniženju krvnog pritiska i pozitivno deluje na creva.

Zdravi i mršavi ljudi svaki dan piju sok od kiselih krastavčića: Evo zašto!

foto: Profimedia

Pored toga, kiseli krastavci su korisni i za žensku lepotu, jer redovna fermentacija hrane smanjuje rizik od kožnih problema. Osim ukiseljenog povrća, ne treba da zanemarite ni rasol - sadrži zdrave minerale i začine.

Kiseli, sveži, rasol: Ovih 11 bolesti možete da izlečite kupusom! (RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs