Kiseli kupus kao lek

Dobrobiti starog narodnog leka: Sve što niste znali o kiselom kupusu!

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom

Nutricija 06.12.2018. - 10:18h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

 

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

 

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene.

 

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

 

Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?

foto: Shutterstock

Rasol

 

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt i kao narodni lek za smanjenje oteklina na zglobovima. Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra.

 

Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upalu debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.

 

Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

 

1 tanjir pasulja nedeljno sprečava ove bolesti: Stari domaći lek! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Lekovita svojstva:

 

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput:

 

1. Poboljšava raspoloženje

 

2. Organizam čini otpornim na stres

 

3. Aktivira razmenu materija u mozgu

 

4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

 

5. Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće

 

6. Pomaže kod izgradnje kostiju

 

7.Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

 

8. Jača imunitet i povećava snagu mišića

 

9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

 

Melem za bubrege i prostatu, snižava krvni pritisak i leči urinarne infekcije: Čaj koji doktori prepisuju umesto lekova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.