Pročitajte

Lekari joj rekli da štitnu žlezdu leči zdravom hranom: Evo šta joj se sve izdešavalo! (FOTO)

Neverovatan put na kojem je na kraju dobro upoznala svoje telo

Fitnes & Nutricija
14:58h Autor:
Lekari joj rekli da štitnu žlezdu leči zdravom hranom: Evo šta joj se sve izdešavalo! (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen / phoebelapine

Poslednjih godina veruje se da gotovo sve bolesti potiču od stresa i loše ishrane.

Fibi Lapine je zato pokušala da ublaži simptome svoje bolesti (Hašimotov sindrom, usporeni rad štitne žlezde) tako što je iz ishrane izbacila svu prerađenu hranu. Ovo je njeno iskustvo:

"Tokom studija sam se mnogo ugojila i neprekidno sam bila umorna, ali sam verovala da je to za period na koledžu sasvim normalno. Međutim, fakultet sam završila, a simptomi nisu nestali. Tada sam otišla kod lekara i dobila dijagnozu - Hašimotov sindrom, autoimuna bolest zbog koje štitna žlezda postaje hipoaktivna, izazivajući variranje telesne težine, zapaljenja i druge probleme.

Vremenom su se razvili i drugi simptomi - talasi vrućine, zatvor, dijareja, grčevi u mišićima. Tada su mi lekari predložili da pokušam da dijetom eliminacije (izbacivanje jedne po jedne namirnice) kako bih videla da li sam intolerantna na neku namirnicu i da li je to razlog pojave određenih simpoma.

Nakon nekoliko meseci istraživanja, otkrila sam da mi najviše prija zdrava ishrana bez glutena. Imala sam više energije, bolje varenje, a štitna žlezda je funkcionisala bolje nego ikada.

Kao instruktor kulinarstva i kreator recepata, ceo moj život vrteo se oko hrane. Ali, polako sam "ispadala iz voza". I dalje sam se držala dalje od glutena, ali sam zato unosila mnogo mlečnih proizvoda, šećera i prerađenih ugljenih hidrata. Umor i problemi sa stomakom opet su se vratili, gori nego ikada.

Jednostavno, nisam više mogla neprestano da razmišljam o zdravoj hrani i da je se svakog dana do kraja života pridržavam. Kako mi se stanje pogoršavalo, ponovo sam se vraćala svim pravilima, ali čim mi bude malo bolje, opet bih posustala.

Lečenje alergije je jednostavno: Srpski pedijatri savetuju da uradite ovo!

Na kraju sam donela čvrstu odluku - napraviću drugačiji sistem za svaki mesec u godini. Tu nema monotonije i mnogo je lakše izdržati bez varanja!

Ovako je izgledao taj plan:

Januar - detoksikacija od kafe i šećera;

Februar - samo zeleni, prirodni proizvodi koji će pomoći mojoj koži;

Mart - hrana koja suzbija upale (fermentisana hrana, probiotici, vlakna);

April - Svakog dana pijem vode u količini pola moje težine;

Maj - Fokusiram se na pravilno držanje i sedim svega 45 minuta dnevno;

Jun - Fokusiram se na tretmane za lepotu;

Jul - Vežbam baš svaki dan;

Avgust - Pratim kako mi ishrana i vežbanje utiču na menstruaciju;

Septembar - Svake noći spavam bar 8 sati;

Oktobar - Vraćam se na plan iz marta, ali se fokusiram na probleme sa stomakom i probiotike;

Gojite se preko noći, osećate umor: Evo šta se dešava sa vašim telom!

Novembar - Opuštam se i oslobađam stresa kroz meditaciju;

Decembar - Fokusiram se na sve ono što me je činilo zdravijom i prijalo mi u proteklim mesecima.

Sa svakom promenom, osećala sam kao da sam dodala novi alat u svoju kutiju sa priborom za zdravlje. Umesto da pritiskam sebe da se strogo držim svake promene u toku 12 meseci, i da budem frustrirana kada u tome ne uspem, osećala sam se moćno svaki put kada sam nešto naučila iz svog mesečnog izazova, čak iako je to neka sitnica.

Prošlo je tri godine od kako sam završila svoju prvu godinu sa mesečnim izazovima. Otkrila sam da je za mene najbolje da jedem namirnice bez glutena, sirove namirnice i što manje prerađenih. Jedem što manje šećera, pijem što više vode. Pijem zeleni čaj umesto kafe, i svako malo dozvolim sebi čašicu alkohola. Ubacim i ugljene hidrate tu i tamo, ali ne preterujem kao što sam nekada.

Trudim se da u ishranu uvrstim što više povrća i nikada me nećete videti bez pune flašice vode.

Kad je u pitanju zdravlje, ne postoji savršenstvo, zato se ne trudite da budete savršeni. Sad kada to znam, osećam se nikad bolje!"

(Stil.kurir.rs)

20 supermoćnih: Lekoviti recepti sa bundevom za čitav niz tegoba i bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs