probajte

Razbudićete se za tili čas: Ovi napici mogu zameniti jutarnju kafu, bićete poletni i veseli!


Čaj od gloga je idealan za ljude koje se teže razbuđuju dok je čaj od divljeg šipka sa medom odličan izbor za punjenje energijom

Fitnes & Nutricija
11:02h Autor:
Razbudićete se za tili čas: Ovi napici mogu zameniti jutarnju kafu, bićete poletni i veseli!
Foto: Profimedia

Kafu nikada ne bi trebalo piti na prazan želudac, jer od nje tada može biti više štete nego koristi, upozorava stručnjak.

Naime, tada se u želucu pojačano izlučuje hlorovodonična kiselina koja odlazi dalje kroz probavni trakt i povećava rizik od razvoja čireva, gastritisa, sindroma iritabilnih creva.

Poznato je da kafa deluje na rast nivoa kortizola u telu, a posebno ako se popije na prazan želudac. Povećan nivo tog hormona doprinosi osećaju stresa. Hrana pre kafe ublažiće taj učinak. Zato, ako već pijete kafu, najpre pojedite nešto", savetuje Tobias van Schneider, dizajner iz Nemačke, koji je kafu zamenio čajem.

Čudotvoran napitak: Ovo je kafa uz pomoć koje je čovek skinuo 40 kilograma!

foto: Shutterstock

"Izbacivanje kafe pomoglo mi je da budem opušteniji. Kafa me oduvek činila stresnijim, bio sam više anksiozan i remetila mi je probavu. Prestankom unošenja kofeina u organizam, nisam postao samo opušteniji, već se osećam kao kralj. Ipak, miris kafe i dalje volim, kao i ukus. Sad leti pijem ledeni čaj, a zimi regularni", rekao je Tobias.

Da li kafa može da nas otrezni? Naučnici odgovorili da li je ovo mit ili istina!

foto: Shutterstock

Čime sve možete zameniti kafu?

"Kafa je opšteprihvaćen napitak kojim započinjemo dan i uvereni smo kako podiže budnost. Dobar izbor je kafa od cikorije koju mogu piti deca, a i starije osobe. To je napitak za početak dana koji svakako ne treba izostaviti. Yannoha je zamena za kafu koja je u potpunosti može zameniti, a u suštini je napitak od preprženih i mlevenih žitarica, objasnila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.

Yannoh je zamena za kafu koji se pravi od prženih ječma, raži, cikorije i žira pa ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje probave i jačanje živčanog sistema.

Kafa pre doručka: Evo zašto je to jako loša ideja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs