dobrobiti smokvi

Rajsko voće koje daje snagu: Smokve su pune vitamina i minerala i čuvaju srce!

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji telu daju energiju, osiguravaju elastičnost kože i jakost mišića

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima, te doprinose zdravlju.

 

Bez obzira na to da li ih preferirate sveže ili suve, smokve će da vam pomognu u regulisanju krvnog pritiska i probavnog sistema, poboljšaće zdravlje vaših kostiju, ali pomoći će vam i da se rešite suvišnih kilograma.


Smokve sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana zbog kojih ćete duže vreme nakon konzumiranja osećati sitost.

 

Osim toga, smokve pomažu da kontrolišete ukupni unos kalorija tokom dana, a vlakna koja sadrže podstiču rad creva i na taj način jačaju vaš probavni sistem.

 

Osim dijetalnih vlakana koja pomažu uspostavljanje i održavanje pravilne probave, smokve sadrže enzim Ficin koji ima važnu ulogu u regulisanju probave koja je osnova vitalnosti i zdravlja. Zdrav probavni sistem ključ je i za zdravi gubitak težine, kao i za smanjenje osećaja nelagode i nadutosti.

 

Zrele smokve u sopstvenom medu: Stari recept za slatko!

foto: Profimedia


Prisutnost omega-3 masnih kiselina još je jedan od razlog zbog kojih ćete se konzumiranjem smokvi rešiti suvišnih kilograma. Bez unosa omega-3 masnih kiselina nema ni skidanja suvišnih kilograma, a poznato je i da one čuvaju vaše srce i kardiovaskularno zdravlje.

 

S obzirom na to da smokve imaju visoku koncentraciju zdravog šećera, možete da ih koristite kao zamenu za šećer i kao veštački zaslađivač za kolače.

 

Osim toga, smokve sadrže nizak udeo kalorija što ih čini odličnom zamenom za grickalice i slatkiše.

 

Bogate su i mineralima poput kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, bakra, te A i B vitamina koji imaju značajnu ulogu za uspostavljanje pravilnog metabolizma.

 

Najbolji izvor energije: Smokve poboljšavaju pamćenje, odlične su za creva, a evo ko nikako ne sme da ih jede!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...