Pazite šta jedete

11 najukusnijih namirnica koje nas truju iznutra: Čista mast, šećer i prazne kalorije!

Voće je veoma važno za zdravlje, ali je isto tako važno kako je pripremljeno

Fitnes & Nutricija
Autor:
11 najukusnijih namirnica koje nas truju iznutra: Čista mast, šećer i prazne kalorije!
Foto: Shutterstock

Nažalost, namirnice koje su nam najukusnije i iz tog razloga ne možemo i ne želimo da ih se odreknemo, zapravo ne sadrže nikakve zdrave nutrijente niti materije koje treba svakodnevno da podarimo našem telu.

Sledećih 11 ne sadrže ništa drugo do masti, šećere i prazne kalorije!

Niskomasni puter od kikirikija

Puter od kikirikija treba da bude punomasni, jer su to masnoće koje su nam neophodne i zdrave su za srce. Kada se te masnoće izbace kako bi se dobio niskomasni proizvod, moraju nečim da se nadoknade, a to su uglavnom dodatni šećeri, piše Reader's Digest. Kada kupujete kikiriki puter, čitajte deklaraciju i odaberite onaj koji sadrži samo pečeni kikiriki.

Ne propustite! Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)

Konzervisano voće

Voće je veoma važno za zdravlje, ali je isto tako važno kako je pripremljeno. Ako na konzervi sa voćem koje kupujete piše "u sirupu", znajte da ste kupili kozervu voća punog šećera. Bolja opcija je voće u soku ili vodi.

Ledeni sladoled

Iako izgleda kao osvežavajuća, zdrava opcija, ledeni sladoled se većinom pravi od šećera, šećera i još šećera, uz dodatak veštačkih ukusa, konzervansa i boja. Čitajte deklaraciju - najbolji izbor je ledeni sladoled koji je većinom napravljen od voćnog soka, tu ćete uzeti bar malo nutrijenata. Još bolje - napravite domaći sladoled, OVDE pročitajte najlepše recepte!

foto: Profimedia

Šećerna vuna

Kada bi se prodavala u ambalaži sa deklaracijom, na njoj bi pisalo "100% šećer". Na svega 28 g šećerne vune unećete čak 110 praznih kalorija! Osim toga, to što se šećerna vuna otapa u ustima znači da još razornije deluje na vaše zube u odnosu na ostale slatkiše.

Napici na bazi kafe

Divne makijato, frape, kapućino i slične kafe jesu ukusne i osvežavajuće, ali su toliko zaslađene da jedna šoljica deluje kao da ste pojeli parče torte.

Bela čokolada

Verovatno ste već primetili da je mnogo slađa od crne ili mlečne, a to je zato što ne sadrži kakao, već se umesto njega dodaje još i još šećera.

Američki sir

Ukus mu je stvarno divan, ali ovaj neodoljivi topljeni sir sadrži oko 100 kalorija i 350 mg natrijuma na svega 30 grama.

Prerađeno meso

Nitrati, masnoće, soli u mesnim prerađevinama dokazano su opasni - čak je i Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da ishrana bogata ovim proizvodima može da bude okidač za kancer.

Stavljate paradajz i krastavac zajedno u salatu: Posle ovoga to više nikada nećete raditi!

foto: Ilustracija / Shutterstock

Voćni smuti

Iako se prave od zdravih sastojaka, smutiji su koncentrisani izvor kalorija, koji se ispija toliko brzo da organizam ne stigne da prepozna da ste nešto zapravo "pojeli".

Krofne

Danas postoji dosta vrsta, sa prelivima i bez njih, ali jedno im je svima zajednično - veoma su masne i prepune šećera.

Kolutići crnog luka

Jesu ukusni, ali ne treba da ih jedete često! Porcija od 8 kolutića sadrži čak 300 kalorija, prepuni su soli i zasićenih masti. Kad ih umačete u neki sos, unećete dodatnih 150 kalorija!

(Stil.kurir.rs)

Pun magnezijuma, gvožđa i proteina, hranljiv poput mesa: Ovo je najzdraviji orašasti plod!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs