Srčane bolesti

U Srbiji 145 ljudi dnevno umre od ove bolesti: Jedno jaje svakog dana može da smanji rizik i zaštiti vas!

Našli smo se na trećem mestu u svetu po broju obolelih od srčanih bolesti!

Nutricija
16:03h Autor:
Foto: Profimedia

Najveći broj lekarskih pacijenata u svetu je obolelo od srčanih bolesti. Međutim, nedavna istrađivanja rađena na Univerzitetu "Health Science Centre" u Pekingu, došli su do podatka da jedna namirnica koju svi imamo u kući može da smanji rizik od koronarnih bolesti.

 

Naime, u pitanju su jaja! I dovoljno je da pojedete jedno dnevno kako biste značajno smanjili rizik. Ona su nezaobilazni izvor dijetetskog holesterola, a sadrže i visokokvalitetne proteine i vitamine.

 

Istraživači su tokom istraživanja ustanovili vezu između jedenja jaja i koronarnih oboljenja. Koristili su podatke iz studije "China Kadoorie Biobank" koja je rađena sa oko pola miliona odraslih u dobi od 30 do 79 godina iz 10 geografskih različitih područja u Kini.

 

Inače u Srbiji, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 52.000 osoba (145 osoba dnevno), što našu zemlju svrstava na treće mesto (odmah posle Rusije i Ukrajine) po broju smrtnosti od koronarnih oboljenja.

 

Crvena hrana ostavlja doktore bez posla: Sprečava upalne procese, čuva kosti, srce i vid!

foto: Shutterstock

Učesnici koji su regrutovani između 2004. i 2008. godine otkrili su koliko često jedu jaja, a onda su ih naučnici pratili narednih godinu dana! Rezultati su pokazali da su osobe koje su redovno jela jaja imale manje šanse da razviju koronarna oboljenja, od onih koji nisu jeli ili su retko jeli.

 

Osobe koje jedu po jedno jaje dnevno imaju 26 odsto manji rizik od hemoragičnog moždanog udara, 28 odsto manji rizik od smrti izazvane moždanim udarom i 18 odsto manji rizik izazvan koronarnim oboljenjima.

 

"Ova studija je utvrdila da postoji veza između umerenog nivoa konzumiranja jaja (do 1 jaja na dan dan) i niže stope srčanih oboljenja. Naši nalazi doprinose naučnim dokazima o prehrambenim navikama u pogledu konzumiranja jaja za zdravu kinesku odraslu osobu", kažu istraživači, na čelu sa profesorom lajomingom Lijem.

 

5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk: Čuva srce, jača kosti, zateže kožu!

foto: Profimedia

Međutim, drugi istraživači upozoravaju da ove rezultate treba posmatrati sa oprezom.

 

"Ako proučavate dovoljno ljudi, možete pronaći povezanost između skoro bilo čega. Da kažem da je jaje dobro (ili loše) za vas, a da su rezultati zasnovani na ovakvoj studiji bi bila čista glupost, jer je ishrana mnogo komplikovanija nego nabavka namirnica poput jaja. Uzimajući u obzir rezultate na osnovu nominalne vrednosti, to znači da jedenje jaja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za samo 0,1 odsto, dok prestanak pušenja kod pušača taj rizik smanjuje za 30-50 procenata", kaže doktor Gavin Sanderkok, stručnjak za fiziologiju na Univerzitetu u Eseksu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs