Super namirnice

Crvena hrana je pravi čuvar zdravlja: Leči dušu i telo, oporavlja ceo organizam!

Ovo se dešava jer receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači nije samo ukus bitan, već i izgled

Fitnes & Nutricija
Autor:
Crvena hrana je pravi čuvar zdravlja: Leči dušu i telo, oporavlja ceo organizam!
Foto: Shutterstock

Možda ćete se iznenaditi, ali ispostavilo se da se vrednost hrane ne meri samo po vitaminima, već i po njenoj boji. Štaviše, čak i osvetljenje u kuhinji može uticati na hranljivost namirnica.

Ovo se dešava jer receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači nije samo ukus bitan, već i izgled. Povrće dakle, ne čini korisnim samo sadržaj vitamina, več i njegova boja. Zbog toga će, konzumacije hrane određene boje, pomoći da zadržite mladnost, lepotu i zdravlje još mnogo godina.

Svetla jela povećavaju apetit. Zato nije ni čudo što kuvari koriste razne boje u dekorisanju jela. Ispostavlja se da je ova raznolikost važna za naše zdravlje. Različiti fitonutrijenti, supstance koje imaju blagotvorno dejstvo na telo, nalaze su u hrani različitih boja.

Prava je superhrana i svima pristupačna: Ni ne znate šta sve cvekla radi vašem organizmu!

foto: Shutterstock

Crvena boja će pomoći cirkulaciju

Crvena boja pojačava cirkulaciju krvi, povećava tonus mišića i to puni telo energijom, stimuliše vas da ostvarujete ciljeve, daje vam hrabrost, snagu i samopouzdanje. Crvena hrana se bori protiv depresije i stimuliše rad nadbubrežne žlezde.

Stiglo je proleće, a sa njim i rotkvice: Ovo su razlozi da ih jedete svaki dan!

foto: Shutterstock

Crvena boja leči anemiju

Takođe je dobra za ljude koji pate od anemije i za one kojima je uvek hladno. Ako ste veomao umorni, crvena hrana će vam pomoći da se vratite u normalu. Crveno voće i povrće jača imuni sistem, poboljšava probavu i čisti telo od toksina.

Paradajz ima neverovatnu moć da izleči celo telo: Evo kako!

foto: Shutterstock

Crvena boja štiti vaše srce

Ovo se dešava zbog likopena, koji se nalazi u paradajzu i čiliju i smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Ovo povrće svoje korisne sposobnost zadržava i tokom termičke obrade, čak ih i pojačava.

Dodajte više višanja, brusnica, šljiva, crvenog luka, rotkvica, malina i jagoda u svoju ishranu i ubrzo ćete videti pozitivne promene u zdravlju. Crvena hrana takođe sadrži gvožđe koje je potrebno kako bi se formirala crvena krvna zrnca i obezbedila energija za ćelije.

Crvena hrana će vam pomoći da imate lepši pogled na svet, smiriće vas ili zagrejati. Isto tako, crvena hrana je bogata vitaminom C koji jača imunitet, pomaže protiv virusnih infekcija i ima blagotvorno dejstvo na kožu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs