Odlični saveti

Preskočite prejedanje tokom praznika: Kako da izbegnete dodatne kilograme!

Za sve one koji će i ovog Vaskrsa uživati u porodičnim ručkovima, obojenim i čokoladnim jajima, predlažemo nekoliko saveta kako da ne preterate, a opet uživate

Fitnes & Nutricija
Autor:
Preskočite prejedanje tokom praznika: Kako da izbegnete dodatne kilograme!
Foto: Shutterstock

Potrebna je zaista snažna volja kada je u pitanju odupiranje zovu brojnih uskršnjih čokoladnih jaja i obilju domaće kuvane hrane koja nam je servirana za prazničnim ručkovima. Mi naravno ne predlažemo da se tome u potpunosti odupirete – potrebno je nekada opustiti se i uživati u slatkim radostima – no, ove biste godine možda ipak hteli da praktikujete umerenost.

Bilo bi bolje da se dan nakon praznika probudite zadovoljni sami sa sobom, a ne da se osećate “teškima” kao što nam se svima zna dogoditi nakon prazničnog prejedanja. Stoga vam donosimo 10 jednostavnih saveta kako da istovremeno budete umereni, ali i uživate u ovogodišnjem Vaskrsu!

1. Nemojte na okupljanja dolaziti gladni

Česta greška koju svi naprave tokom svih praznika jeste da odlaze na razna okupljanja gladni, jer računaju kako će dosta jesti tamo gde je planirano okupljanje. Takvim potezom ćete pre “pasti” na nezdravu hranu i moguće je da ćete se prejesti jer ste se prethodno previše izgladneli.

Stoga, pre odlaska na neki zajednički ručak obavezno pojedite neki zdravi međuobrok koji će vam ublažiti glad i osigurati da ćete na ručku umereno uživati u hrani koja vam je servirana.

2. Puno se krećite

Tokom praznika pokušajte da ostanete aktivni, a ako ne možete da treninge i teretanu ugurate u svakodnevni program, pokušajte barem što više da se krećete. To možete da postignete tako što svojim prijateljima ili čak porodici predložite okupljanje u prirodi ili pak odete pešaka do odredišta gde treba da se sastanete sa njima.

Hrana za mozak: 6 namirnica koje vas čine zdravijima i pametnijima!

foto: Shutterstock

3. Jedite doručak bogat proteinima

Doručak koji je bogat proteinima pomoći će vam da stabilizujete apetit, sačuvate energiju i smanjiće vam “čokoladnu želju” tokom dana. Neke od zdravih opcija koje vam predlažemo su: zobene kaše s bobičastim voćem i semenkama, poširana jaja i avokado na hlebu od žitarica celog zrna, sveži sir s paradajzom i omlet.

4. Sporo žvaćite

Jedan od najvećih problema je prejedanje pri obroku. Dovoljno dugo žvakanje lek je za preteran, nekontrolisan apetit. Žvakanje štiti organizam od bolesti. Većina zdravstvenih problema nastaje kao posledica loše probave, kojoj su opet najčešći uzroci gutanje većih komada hrane. Hrana se tako duže zadržava u želucu, gde fermentira i izaziva lučenje kiseline.

5. Upotrebite pravilo „3 zalogaja“ sa slatkišima

Pravilo koje se temelji na dokazanoj činjenici da se do trećeg griza nepce navikne na ukus hrane pa mu je zapravo dosta. Tri kockice čokolade, sasvim dovoljno, zar ne?!

Hrana kao lek: Kremasta krompir salata koja dovodi štitastu žlezdu i hormone u red! (RECEPT)

foto: Shutterstock

6. Oprez sa alkoholom i gaziranim pićima

Bez obzira da li se radi se o alkoholnim pićima, gaziranim pićima sa šećerom ili onim koja imaju oznaku da su bez šećera, light, dijet i tako dalje, klonite ih se u velikom luku ako želite da izgubite koji kilogram ili da održite telesnu težinu. Sva ta pića napravljena su od dodatnih aroma, sa raznim oblicima šećera i zaslađivača, a s njihovim konzumiranje unosimo velike količine kalorija. Ako ste veliki ljubitelj gaziranih pića, ograničite njihov unos jednom nedeljno na dva do tri decilitra. A nazdraviti možete i sa jednom čašom omiljenog vam alkoholnog pića.

7. Popijte kafu nakon obroka

Pijenje espresa, turske kafe ili kapućina posle obroka više je nego opuštajuća navika. Kafa koju pijete posle jela pomaže telu da lakše svari upravo pojedenu hranu, a i ubrzava metabolizam, pokazuju istraživanja. Ali, imajte na umu da kafa nije čudotvorni napitak, ona ne pomaže da smršate već da s vremenom postignete težinu koja se smatra zdravom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs