probajte

Melem za želudac: Savršen napitak za ravan stomak! (RECEPT)

Uskršnji sto nudi toliko ukusnih specijaliteta kojima je teško odoleti. A s konzumiranjem previše hrane dolazi i neugodna nadutost. Ali bez brige jer smo pronašli smo recept za napitak koji će nadutost da rešiš dok kažeš '"keks"

Fitnes & Nutricija
Autor:
Melem za želudac: Savršen napitak za ravan stomak! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Uskršnja jaja, šunka, mladi luk, pa onda i ruska salata – ma ko bi odoleo svim tim "mamilicama" za nepce! Ali posle obilnog obroka slede i posledice kao što su nadutost i gasovi. Kako biste izbegli probavne smetnje donosimo vam recept za zeleni smuti koji će neugodan osećaj nadutosti oterati dok si rekao "keks"! Sledećih 5 moćnih sastojaka čine ovaj napitak tako posebnim:

1. Ananas olakšava razgradnju hrane u organizmu, smanjuje apetit, a zahvaljujući visokom udelu vlakana ubrzava izmenu tvari u debelom crevu (što znači ravniji stomak) a odličan je izvor vitamina C i mangana. 2. Nana je takođe poznata po svojim svojstvima sprečavanja nadutosti i pospešivanju probave. Odličan je pomagač u teranju osećaja težine u stomaku, smiruje želudac i sprečava grčeve u želucu i gasove. 3. Đumbir je isto sjajan pomagač kod gastrointestinalnih tegoba. Sprečava nakupljanje gasova i grčeve u crevima. Može olakšati i bolest kretanja, mučnine i sprečiti povraćanje. Nakon konzumacije đumbir dospeva pravo u gastrointestinalni sistem pa neutralizuje kiseline, hormone i toksine. 4. Kurkuma ili indijski šafran odličan je antioksidant i pomaže kod probavnih smetnji kao što su nadutost i gasovi.

5. Spanać je bogat izvor gvožđa, kalcijuma, vitamina A, C i drugih vitamina. Vitamini A i C zaslužni su za najveći deo "lekovitih" svojstava spanaća.

Po želji:

Aloe Vera smiruje i pročišćava probavni sistem, i pomaže kod zatvora. Ova zelena "snagatorka" preporučuje se i kod lečenja čira na želucu, sindroma iritabilnog creva, celijakije i Kronove bolesti. Sastojci za napitak koji smanjuje nadutost: - 100 grama spanaća - 30 grama sveže nane - 100 grama ananasa - 2 kašičice meda - komadić svežeg đumbira, oguljen i mleven - 1/4 kašičice praha kurkume - 1/4 limete - 2 decilitra vode

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender, promešajte i popijte nakon obilnog obroka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs