prirodan i jeftin

One se u crevima ponašaju poput metle: Psilijum ljuspice su spas za probavu! (RECEPT)

Psilijum su ljuspice dobijene iz semena biljke Plantago. U kombinaciji sa vodom, psilijum pomaže prilikom probave jer zbog svog "podmazujućeg" svojstva omogućava pravi detoks creva

Fitnes & Nutricija
Autor:
One se u crevima ponašaju poput metle: Psilijum ljuspice su spas za probavu! (RECEPT)
Psilijum ljuspice, Foto: Shutterstock

Način života obeležen pre svega dugotrajnim sedenjem i brzom hranom siromašnom vlaknima često izaziva poteškoće s probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa '“zatvorom“.

Nakon praznika bogatih masnom i slatkom hranom ali i u zimskim mesecima kada nam je hladnoća dodatni razlog za odlaganje vežbanja, svaka pomoć je u podsticanju zdrave i uredne stolice dobrodošla.

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovoga puta predstavljamo odličnog saveznika creva – psilijum ljuspice.

One se u crevima ponašaju poput metle, čisteći sve štetne tvari iz debelog creva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ creva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog creva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju creva. Kako je najbolje koristiti psilijum ljuspice?

Jednu do tri kašičice psilijum ljuspica razmutite i otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinastu masu. Preporučuje se popiti i dodatnu čašu vode i pojačati unos tečnosti tokom dana. Korišćenje ovog prirodnog leka nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru i ne remeti probavu i rad creva. Može se uzimati i duže vreme bez neželjenih nuspojava.

Vrlo je delotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu, a pomaže i pri regulaciji povišenog holesterola.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs