Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg organizma, a ona može postati još blagotvornija dodate li joj začine lekovitih svojstava navedene u nastavku teksta. Dobićete super zdrav napitak za pospešavanje probave i čišćenje organizma.
Ovaj blagotvorni napitak možete napraviti i u flaši s vodom, poneti ga sa sobom na posao i piti tokom dana. Ukusan će biti i ako istovremeno dodate dva začina – zajedno dobro idulimunov sok i cimet, karanfilić i listići nane, sok limete i sveži krastavci, a sami isprobajte i druge kombinacije.
1. Sveže isceđeni limunov sok ili sok grejpa
Limun i grejpfrut odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe su dobri pročišćivači organizma i podstiču probavu. Iscedite pola limuna ili limete u flašu vode.
2. Sveži listovi nane
Biljku nanemožete i sami uzgojiti u bašti, na balkonu, a rašće i ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora kako bi dobila dovoljno svetla. Nana, poznata i kao menta, aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu telu da apsorbuje hranjive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučanih tegoba.
3. Karanfilić
Osim što pomaže kod problema s probavnim sistemom, uspešno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu.
Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu karanfilić možete pojesti, samo pazite jer je dosta ljut.
Đumbir se već vekovima koristi kao lek kod loše probave, grčeva, mučninei gasova. Uz to pospešuje cirkulaciju i deluje protivupalno i protivvirusno.
Đumbir veličine palca narežite na male kockice i dodajte vodi. Kao i kod nane, kad popijete vodu đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je takođe vrlo aromatičan.
5. Kriške svežeg krastavca
Krastavcivodi daju fini sveži ukus, a zato jer plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlaknanego i pospešuju proizvodnju insulinau gušterači.
Kriške svežeg krastavca narežite na kvadratiće kako biste ih lako mogli jesti dok pijete vodu.
6. Cimet
Odličan je lek protiv gljivica i virusa i pomaže kod loše probave. Pospešuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i regulisanje glukoze u krvi tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi aromatizovao vodu.
Ovaj blagotvorni napitak možete napraviti i u flaši s vodom, poneti ga sa sobom na posao i piti tokom dana
