obavezno pročitajte

Čisti arterije bolje od lekova: 10 namirnica i jedan moćan recept!

Arterije su krvni sudovi koje prenose gustu krv obogaćenu kiseonikom iz srca u sve organe u telu. Zdrava arterija je jaka, elastična i fleksibilna. Progresivno začepljenje arterija je stanje poznato kao ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane udare, moždane udare i periferne kardiovaskularne bolesti.

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Kardiovaskularna bolest je vodeći uzročnik smrti u svetu. S obzirom na to da ne pokazuje nikakve simptome, vrlo je teško dijagnostkovatiti. Lekari obično propisuju lekove za snižavanje holesterola ili beta-blokatore za ovo stanje, ali postoji i prirodan način da očistite svoje arterije.

 

Evo nekoliko dobro proučenih namirnica koje mogu očistiti vaše arterije na prirodan način:

 

1.Kurkuma

 

Kurkuma je poznat začin o kome smo pisali u jednom od prethodnih tekstova.

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

 

2. Beli luk

 

Beli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije.

Naučno je pokazano da beli luk pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, usporavanju ateroskleroze i smanjenju nivoa krvnog pritiska. Beli luk je prilično efikasan u sprečavanju stvaranja naslaga u arterijama.

Beli luk smanjuje rizik od srčanog udara i moždanog udara za više od 50 procenata, a takođe pomaže u sprečavanju i lečenju ateroskleroze.

 

3. Đumbir

 

Đumbir je poznat po svojim snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim osobinama. Sadrži gingerole i šogaole, oba su moćna zaštitna sredstva srca. Istraživanja su pokazala je da ekstrakt đumbira ima mogućnost smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, područja aterosklerotskih lezija aorte, LDL agregacije i LDL masnih peroksida.

4. Mlevena ljuta papričica

 

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

 

5. Limun

 

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Ne samo da smanjuje nivo holesterola, već i sprečava oksidativno oštećenje i zadržava arterije zdravim. Ovaj agrum je prebogat vitaminom C, za koji se pokazalo da smanjuje ukupni holesterol, inhibira agregaciju trombocita, smanjuje zapaljenje i ojačava arterije.

 

6. Cimet

 

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu "Diabetes Care" dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

 

7. Laneno seme

 

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

 

8. Kiseli kupus

 

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze. Osim toga, dokazano je da kiseli kupus degradira hemikalije poput insekticida hlorpirifosa i bisfenola A.

 

9. Seme susama

 

Seme susamačisti arterije. Redovna konzumacija semena susama pomaže u sprečavanju progresije ateroskleroze, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

 

10. Sok od nara

 

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

 

 

Lekovita tinktura za čišćenje krvnih sudova od naslaga holesterola (recept)

Za pripremu ovog napitka biće potrebno:

 

– 4 glavice belog luka
– 4 srednja limuna sa korom
– oko 3 litre prokuvane vode

 

Priprema:

 

1. Beli luk podelite na čenove i očistite ih
2. Limunove prelijte sa ključalom vodom, isecite na kriške
3. Sve sameljite na mašinu za mlevenje mesa
4. Samlevenu smesu stavite u čistu staklenu teglu od 3 l i prelijte sa toplom prokuvanom vodom, do kraja tegle
5. Poklopite i ostavite u frižider 3 dana
6. Nakon toga, procedite i čuvajte u frižideru

 

Način primene:

 

Maksimalna doza napitka je 50 ml po 3 puta dnevno, pre obroka. Ipak, čišćenje krvnih sudova treba počinjati sa manjim dozama (1-2 supene kašike). Ako ne postoje neprijatnosti, dozu polako povećavati do neophodne.

 

Trajanje kursa je 40 dana. Čišćenje krvnih sudova na ovaj način preporučuje se sprovoditi jednom godišnje, nakon konsultacije sa lekarom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs