Obratite pažnju

Simptomi da su vam vene i arterije zakrčene: Sprečite katastrofalne posledice!

Od ključnog značaja za lečenje jeste da na vreme prepoznate simptome
Medicina
05:50h Autor:
Simptomi da su vam vene i arterije zakrčene: Sprečite katastrofalne posledice!
Foto: Profimedia

Iscrpljenost i grčevi tokom hodanja, kao i bol u ekstremitetima su simptomi bolesti perifernih arterija (BPA).

Američka asocijacija za zdravlje srca je rekla da ukoliko se ova bolest ne leči, može dovesti do još problema, pa je izuzetno važno da na vreme protumačite simptome i konsultujte se sa vašim lekarom.

Stručnjaci su naveli i da ovaj problem prouzrokuju sužene arterije u stomaku, nogama, rukama i glavi. Najčešće se javlja u nogama. BPA se javlja usled arteroskleroze koja začepljuje arterije. Osobe koje pate od BPA imaju veće šanse da dožive srčani udar ili šlog.

Uzroci

Hipertenzija, pušenje, holesterol, gojaznost, manjak fizičke aktivnosti, dijabetes...

Simtomi BPA

- Bolovi u nogama nakon vežbanja i pauza u toku vežbanja- Utrnulost- Osećaj peckanja- Jedan deo tela hladniji od drugog- Rane koje sporo zaceljuju- Koža koja se presijava- Gubitak dlaka na nogama- Manjak pulsa u nogama

Doktor Branimir Nestorović: Preterana higijena uzrokuje bolesti, astme i alergije!

Dijagnoza

BPA je često pogrešno dijagnostikovana i doktori moraju da traže više detalja. To se može postići brahijalnim indeksom, koji poredi pritisak u stopalima sa pritiskom nadlaktice. Doktori takođe rade vizuelne testove poput skenera, magnetne rezonance i angiografije u ozbiljnijim slučajevima. To pokazuje lokaciju blokade.

Prevencija i lečenje

Asocijacija je takođe navela da se lečenje BPA fokusira na ublažavanje simptoma, kako bi se izbegli problemi u budućnosti.

Kako biste izbegli BPA, vežbajte i hranite se zdravo, prestanite da pušite i održavajte normalne nivoe holesterola i krvnog pritiska. Samo nekolicini pacijenata je potrebna angioplastija za otvaranje začepljene arterije pomoću stenta.

Creva su vam prepuna bakterija: Prvi znak sigurno nećete prepoznati!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs