Obratite pažnju

Creva su vam prepuna bakterija: Prvi znak sigurno nećete prepoznati!

Nakon istraživaja, ostalo je nejasno samo da li mozak utiče na creva ili je obrnuto
Medicina
14:12h Autor:
Creva su vam prepuna bakterija: Prvi znak sigurno nećete prepoznati!
Foto: Profimedia

Depresija i teskoba obično se povezuju sa stanjem uma, ali to nije jedini razlog zašto se možete osećati loše. Iako niko ne razmišlja o tome, creva, odnosno bakterije u crevima takođe utiču na ljudsko raspoloženje, tvrde naučnici.

Grupa od 40 žena podvrgla se testiranju, a bile su podeljene u dve grupe, u zavisnosti od sastava njihovih crevnih bakterija. Stručnjaci su merili njihovu aktivnost mozga prema emocionalnim odgovorima na različite slike.

Većina ispitanica, njih 33, imale su više bakteroida, dok su preostalih sedam imale prevotelu, gram negativnu bakteriju. Onima s bakteroidima utvrđena je gušća siva masa u mozgu i veći obim mozga, što se vezuje za složene informacije i pamćenje.

Druge su imale ređu sivu masu i više poveznica među delovima mozga odgovornih za emocionalne procese i pažnju.

Istraživači su ženama pokazivali slike i fotografije ljudi, predmeta i aktivnosti. Žene s prevotelom u crevima bile su teskobnije videvši negativne sadržaje na slikama nego one s bakteroidima, piše Daily Mail.

Ipak, ostalo je nejasno da li mozak utiče na creva ili je obrnuto. Bilo kako bilo, crevne bakterije nisu važne samo za rad creva - čak 95 odsto serotonina, hormona koji uravnotežuje raspoloženje, proizvodi se upravo u crevima.

Kad unesete dovoljno ovog vitamina, sve bolesti će nestati za 3 meseca!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs