obavezno pročitajte

Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara 6000 godina: Sprečava pojavu raka, smanjuje rizik bolesti srca, čuva vid!

Kineski kupus je zeleno lisnato povrće, neverovatno bogato mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, karotenoide itd.

Nutricija 09.02.2018. - 22:38h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina.

Kinezi su počeli prvi da upotrebljavaju ovo povrće za pripremu jela lepog i nežnog ukusa. Poznavali su i njegova medicinska svojstva.

 

Doktor Li Shizhen iz dinastije Ming je proučavao lekovita svojstva kineskog kupusa. U 14. veku, kineski kupus se proširio na sve delove Kine, a početkom 20 veka – u Koreju i Japan. Sada je kineski kupus poznat u celom svetu i dostupan je skoro u svakom supermarketu.

 

Kineski kupus pripada porodici "cruciferae". Drugi članovi ove porodice su brokoli, običan kupus, karfiol i kelj.

Uticaj na zdravlje


Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan ukus i idealni su za pripremu salata i supa. Osim svog odličnog ukusa, kineski kupus je poznat po svom povoljnom uticaju na zdravlje.

 

Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K. Vitamin A je neophodan za pravilno funkcionirsanje imunog sistema, dobar vid, rast kostiju i zuba, dok vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi. Osim toga, vitamin K poboljšava apsorpciju kalcijuma i održava gustoću kostiju.Vitamin C je poznati prirodni antioksidant, koji nas štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala. Kineski kupus je bogat vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma i fosfora i zbog toga utiče na zdravlje zuba i kostiju. Kineski kupus sadrži znatne količine folne kiseline i vitamina B6.

 

Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje tkiva i stanica i smanjuje rizik od bolesti srca. S druge strane, vitamin B6 je ključan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i formiranje crvenih krvnih zrnaca i antitela. Osim vitamina, kineski kupus je značajan izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava.

 

Sprovedena istraživanja potvrđuju, da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. Osim toga, karotenoidi povoljno utiču na očne bolesti poput glaukoma i degeneracije oka.

Kineski kupus sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcijuma i kalijuma. Kalcijum je važan za zdravlje zuba i kostiju, dok kalijum održava balans elektrolita u našem telu.

 

Kalijum takođe smanjuje rizik od problema sa cirkulacijom i srčanih bolesti. Odgovoran je za regulaciju krvnog pritiska. Kineski kupus je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrijuma.

 

Mnoge studije povezuju konzumiranje povrća iz porodice "cruciferae" (kineski kupus, karfiol, brokoli) sa smanjenim rizikom od pojave raka. To je zbog toga što ovo povrće sadrži glukozinolat, koji se bori sa rakom i poboljšava rad imuniteta.

 

Ovo hranjivo povrće nije samo ukusno, nego i zdravo. Kineski kupus osigurava dovoljan unos vitamina neophodnih za naše zdravlje i štiti od mnogih bolesti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs