obavezno probajte

Supa od kostiju: Oporavlja zglobove, reguliše rad creva, usporava starenje! (RECEPT)

Zdravlje iz šerpe

Nutricija 03.01.2018. - 12:14h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Shutterstock

Supa od kostiju sve se češće pominje kao jak prirodni antibiotik koji odbija sve moguće viruse. Ovaj lekoviti bujon popularan je na zapadu zato što je prepun hranljivih materija koje štite zglobove, utiču na rad creva, pružaju podršku imunitetu i regulišu metaboličke procese.

 

Recept za supu od kostiju je veoma jednostavan. Potrebno je jednu teleću kost (ili više kostiju ukoliko je reč o pilećoj, jagnjećoj ili ribljoj supi) staviti u lonac sa dosta vode i pustiti da ključa, a posle određenog vremena u taj lonac dodati šargarepu, celer, paškanat i crni luk. Kada se supa ukrčka, treba dodati testeninu i začine.

 

Ovako spremljena supa od kostiju može mnogo magičnih stvari da uradi za naše zdravlje. U njoj se nalazi veliki broj dragocenih aminokiselina, kolagen, želatin i dosta minerala.

 

Zapravo, koštana supa u sebi sadrži na desetine različitih hranljivih sastojaka, od kojih se mnogi ne mogu uneti drugačije osim ishranom.

 

Sve prednosti supe od kostiju mogu se svesti na šest osnovnih, koje ćemo ovde predstaviti.

1. Zaštita zglobova

 

Supa od kostiju je jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kičmenjacima – u njihovim kostima, koži, hrskavici, ligamentima, tetivama i koštanoj srži.

 

Kako starimo, naši zglobovi prirodno doživljavaju habanje i postaju manje fleksibilni. Procesom starenja takođe se i hrskavica smanjuje, pošto je napadaju antitela. Dok se supa od kostiju krčka, kolagen iz njih se izliva u supu i tako čini da ona postane pravo blago kada je reč o obnavljanju hrskavice. Jedna od najvažnijih komponenti koštane supe je želatin, koji deluje kao mekani jastuk između kostiju i pomaže im da klize bez trenja. Želatin iz kostiju je zapravo čist kolagen i jako je važan u formiranju i održavanju jakih kostiju, pomažući da se pod uticajem starenja ne vrši pritisak na zglobove.

 

2. Pravilan rad creva

 

Studije pokazuju da je želatin pogodan za obnavljanje čvrstoće skuzokože creva i za borbu protiv osetljivosti na hranu (kao što su gluten ili laktoza).

 

Takođe, želatin je odličan i za pospešivanje razvoja dobrih bakterija u crevima i sprečava moguće zapaljenske procese u digestivnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, koštana supa se lako vari i deluje umirujuće za digestivni sistem. Ovo je značajno zato što je svaka hrana za ljudski organizam korisna samo ako se sve hranljive materije iz nje apsorbuju pravilno zahvaljujući zdravom sistemu za varenje. Medicinske studije su utvrdile da su kod osoba sa digestivnom neravnotežom serumske koncentracije kolagena drastično smanjene. Pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje oblaže debelo crevo i ceo gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom iz supe od kostiju može biti od velikog značaja.
 

3. Zdrava koža

 

Kolagen pomaže u stvaranju elastina i drugih sastojaka unutar kože koji su odgovorni za održavanje mladalačkog tena, teksture kože i njenog lepog izgleda. On takođe pomaže u smanjenju vidljivih bora i efikasno se bori protiv različitih znakova starenja. Mnogi koji su koristili suplemente ili konzumirali hranu bogatu kolagenom govorili su da im se smanjio celulit, s obzirom na to da se taj deo ispod kože formira zbog nedostatka vezivnog tkiva. Osim toga, ishrana koja u sebi sadrži kolagen omogućava koži da bude hidrirana kao i znatno smanjenje znakova ubrzanog starenja i to bez ikakvih neželjenih efekata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

supazdravlje

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...