Pozitivno deluje na ceo organizam

Kolač od kraljevske voćke: Podignite raspoloženje i unesite vitamine! (RECEPT)

Rezultati brojnih studija svedoče da ovo voće zbog svog blagotvornog dejstva na čitav organizam važi za jednu od najlekovitijih vrsta voća na svetu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Kolač od kraljevske voćke: Podignite raspoloženje i unesite vitamine! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Ovo sočno, egzotično voće zbog svojih brojnih dobrobiti za ljudski organizam smatra se jednom od najukusnijih, ali i najlekovitijih namirnica.

Nar povoljno utiče na čitav kardiovaskularni, nervni i koštani sistem, a mnogi naučnici smatraju da uspešno smanjuje rizik od srčanih bolesti, posebno kod gojaznih osoba.

Dnevna doza ovog voća pozitivno će uticati na regulaciju krvnog pritiska i holesterola, a njegovi sastojci, kako tvrde stručnjaci, utiču i na sprečavanje rasta raka dojke, prostate i debelog creva.

Nar nije samo ukusno voće: Poboljšava probavu, osnažuje imunitet, čuva zdravlje kostiju i zuba!

foto: Shutterstock

Osim toga, nar je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma i štiti od dijabetesa, a budući da obiluje različitim vitaminima, posebno A, C i E, predstavlja izuzetno sredstvo za suzbijanje upalnih procesa i virusa.

Nar ima široku primenu i u svetu lepote, pa se smatra eliksirom za kožu. Ulje nara moćno je oružje u borbi protiv starenja, a koži daje elastičnost i svežinu. Pored toga, uspešno se bori i s kožnim problemima, kao što su psorijaza, ekcem i opekotine od sunca.

Za jačanje imunosistema i prevenciju mnogih bolesti, ali i za podsticanje stvaranja serotonina za bolje raspoloženje, stručnjaci preporučuju svakodnevni unos jedne čaše sveže isceđenog soka od nara.

Zbog njegovog uticaja na poboljšanje stanja čitavog organizma, savršenog ukusa i široke primene u domaćinstvu nar, potpuno opravdano, mnogi nazivaju kraljevskom voćkom.

Očistite organizam od nikotina: Nar, kivi i spanać uspešno odstranjuju toksine iz tela!

foto: Shutterstock

RECEPT:

Kolač od nara

Sastojci: 8 jaja, 150 g šećera u prahu, kora od 1 limuna, kora od 1 pomorandže, 150 g mlevenih badema, 2 nara, so

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca, a zatim uz vrlo malo soli od belanaca umutite čvrst šam. Pred sam kraj mućenja u masu dodajte 50 g šećera u prahu. Preostalih 100 g šećera umutite sa žumancima, rendanom korom od limuna i pomorandže, a zatim dodajte i mlevene bademe. Smesu lagano pomešajte sa šamom od belanaca, a zatim prespite u pleh i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Semenke jednog nara dobro iscedite i dobijenim sokom prelijte ispečeni kolač. Kad dobro upije, semenke drugog nara pospite preko kolača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs