Čudotvorna žitarica

Čudo iz kuhinje: Ovo seme snižava holesterol i poboljšava probavu!

U poslednje vreme i u Srbiji jača njena popularnost, jer je u nutritivnom smislu bogatija od pšenice, a zbog manjeg procenta glutena lakša je za probavu od ove sveprisutne namirnice.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Čudo iz kuhinje: Ovo seme snižava holesterol i poboljšava probavu!
Foto: Profimedia

U poslednje vreme fleksibilna žitarica je sve popularnija u svetu. Od nje se prave hleb i testenina, rižoto, a mogu se ispeći i vrlo ukusne palačinke.

Spelta je žitarica slična pšenici koja potiče iz Azije gde se uzgaja poslednjih 7000 godina. U poslednje vreme i u Srbiji jača njena popularnost, jer je u nutritivnom smislu bogatija od pšenice, a zbog manjeg procenta glutena lakša je za probavu od ove sveprisutne namirnice. Upravo zato spelta je pogodana za prehranu svih generacija, posebno dece i starijih. Obično se konzumira u obliku kuvanog oljuštenog zrna kao prilog jelima, u salatama ili varivima. S druge strane, od njenog brašna i pahuljica pripremaju se hleb, testenina i slični proizvodi.

Đumbirova voda za mršavljenje: Najzdraviji napitak koji topi salo!

foto: Shutterstock

Spelta je bogata vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, sadrži magnezijum, cink, gvožđe i mangan, kao i kalijum, kalcijum i selen. U 100 grama spelte nalazi se čak 14 grama belančevina, pa je reč o namirnici koja znatno zasićuje. Ne treba zaboraviti da obijuje i vlaknima koja snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, regulišu nivo šećera i podstiču rad probave.

Spelta blagonaklono deluje i na jačenje imuniteta, opuštanje nervnog sistema, a podstiče i rad metabolizma pa se smatra saveznikom pri mršavljenju.

Precizna formula za mršavljenje koja zaista pali: Za doručak jedite samo ovo!

Kako biste uživali u blagodetima ove žitarice, potrebno ju je dobro sažvakati i odgovarajuće termički obraditi. Cela zrna spelta potrebno je potopiti preko noći, zatim kuvati sa vodom u razmeri 1:3 između 60-90 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs