Obratite pažnju

Jedna šargarepa dnevno može da izazove ove probleme: Nije zdravo preterivati!

Ako primetite da vam je koža narandžasta ili previše žuta, sigurno je problem u ovome
Nutricija 28.02.2017. - 20:58h Autor: vecernji.hr
Foto: Profimedia

Šargarepa je popularno slatko, korenasto povrće koje često nalazi svoje mesto u raznim supama, varivama, salatama, ali i poslasticama. Mnogi će sirovu šargarepu iskoristiti kao užinu jer, uz slatkasti ukus, ona je i jako zdrava i niskokalorična namirnica.

 

Odličan je izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Ipak, ako preterate s konzumacijom, mogu nastati neke neželjene nuspojave.

 

One nastaju zbog previše beta-karotena, molekule odgovorne za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, a veće količine beta-karotena mogu prouzročiti promenu boje kože.

 

Karotenemija je stanje koje se događa zbog toga što je karoten molekula koja topi mast. Prevelike količine akumuliraju se u spoljnim delovima kože, što rezultira žutom ili narandžastom bojom kože, naročito na području dlanova, tabana, kolena i područja oko nosa. Uprkos dramatičnoj posledici, karotenemija je uglavnom bezopasno stanje od kojeg se lako oporavlja.

 

Diskoloracija kože nastaje kada se beta-katoren akumulira u tkivu. Studija objavljena u martu 1993. u “The American Journal of Clinical Nutrition”, navodi se da je potrebno oko 10 dana da višak beta-karotena dođe do krvi i nekoliko nedelja da se akumulira u tkivima.

 

Karotenemija se obično javlja nakon što se beta-karoten konzumira nekoliko nedelja uzastopce, a žute promene na koži mogu potrajati nekoliko meseci.

 

Šta sve rade, dobro pa imaju kožu: Dermatolog otkrio najčudnije slučajeve u svojoj karijeri!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...