Jedite je što češće

Neophodna za zdravlje, puna vitamina: Birajte sardelu iz Jadrana, a evo i zašto!

Zbog čega je Jadranska sardela najkvalitetnija?
Fitnes & Nutricija
18:20h Autor:
Neophodna za zdravlje, puna vitamina: Birajte sardelu iz Jadrana, a evo i zašto!
Foto: Thinkstock, Jadransko More

Da li ste ikada prilikom kupovine konzervirane ribe razmišljali o njenom poreklu? Prilikom odabira hrane pažnju treba obratiti ne samo na vrstu, već i samo poreklo namirnice. Poreklo proizvoda može značajno uticati na kvalitet, svežinu i nutritivne vrednosti. Jadransko more proglašeno je za jedno od najčistijih mora Evrope i godinama unazad opstaje na samom vrhu ove liste, što svakako garantuje higijensku ispravnost sardele.

Po svom nutritivnom sastavu sardela spada među visokovredne namirnice. Sardelu odlikuje visok sadržaj belančevina koji se može uporediti sa količinom sadržanom u mesu, s tim što se belančevine iz ribe mnogo lakše podnose i bolje apsorbuju kao hranjive materije. Uz makronutrijente, sardela je bogata vitaminima i mineralima kao što su B vitamini, vitamin A, vitamin D, kalcijum, gvožđe i u manjim količinama fosfor, magnezijum, jod i selen.

Veoma je značajan sadržaj B- kompleksa u sardeli, koji je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, kao i kombinacija kalcijuma i vitamina D, koja je potrebna deci u razvoju i starijim osobama za održavanje zdravlja kostiju. Retko koja namirnica sadrži ovako bogat spektar vitamina i minerala, a ono što sardelu najviše izdvaja jeste visok nivo omega-3 masnih kiselina koje imaju višestruko blagotvorno dejstvo na organizam.

Sardela je uobičajena riba u Jadranskom moru, pa je samim tim dostupna sveža tokom cele godine.

Jadransko more proglašeno je za jedno od najčistijih mora Evrope, što svakako garantuje higijensku ispravnost sardele, a očuvanost biološke raznolikosti u Jadranu mnogo je bolja nego u drugim regionalnim morima. Ono što Jadransko more čini posebnim jesu neobične reke ponormice koje nastaju u najčistijim rezervatima Hrvatske i svoj put zavšavaju upravo u Jadranskom moru, obogaćujući ga elementima kao što su natrijum, kalijum, magnezijum. Istraživanja su pokazala da se upravo zbog utoka reka ponornica u Jadran, njegov sastav izdvaja višim koncentracijama natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Osim obogaćenosti mineralima i higijenske ispravnosti, Jadransko more odlikuje se i visokim salinitetom koji obezbeđuje punoću ukusa ribe, kao i umerenom temperaturom koja garantuje sklad nutritivnih vrednosti. Nijedno more na svetu nema takvu kombinaciju saliniteta i temperature, što sardelama daje jedinstven ukus.

Stanište ribe zasigurno utiče na njen kvalitet i zbog toga Podravkin brend Eva na našu trpezu donosi uvek svežu sardinu direktno iz dubina Jadranskog mora. Brend Eva već dugi niz godina predstavlja bogatu i zdravu riznicu različitih ribljih proizvoda koji garantuju kvalitet i poreklo i zato uvek predstavljaju siguran i zdrav izbor za celu porodicu.

Foto: Thinkstock, Jadransko more
Foto: Thinkstock, Jadransko more
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs