Dar

Za mršavljenje i večnu mladost: Kako se koriste čia semenke! (RECEPT)

Priroda se pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izlečiti mnoga oboljenja, ili sprečiti njihova pojava. Čia semenke su poreklom iz Meksika, a neizostavno su je koristili još Asteci
Fitnes & Nutricija
21:10h Autor:
Za mršavljenje i večnu mladost: Kako se koriste čia semenke! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Čia semenke su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su semenke čia, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

Samo zdrav čovek može biti srećan. Kako je divno što se priroda pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izlečiti mnoga oboljenja, ili sprečiti njihova pojava. Čia semenke su poreklom iz Meksika, Asteci su ih neizostavno koristili.

Želite mlađi izgled? Isprobajte ovu masku od samo dva sastojka! (RECEPT)

Ovaj nevorovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama. Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka?

Za šta su korisne čia semenke

1. Smanjenje težine

Pošto ove semenke apsorbuju dosta vode, odmah nakon što dospeju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

2. Moćan izvor kalcijuma

U čia semenkama nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mleku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance je ovaj produkt, jednostavno, nezamenljiv. Svako ko želi da svoj organizam obogati kalcijumom, treba da proba ove semenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

Jedite šta hoćete i smršajte: Naučno dokazana caka za skidanje sala!

3. Omega-3 masne kiseline, to je – lek

Čia semenke obiluju masnim kiselinama, isto kao i crvena riba. Podsetićemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

4. Večna mladost

Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

5. Energija

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ove semenke su veoma korisna. One sadrže istu količinu korisnih materija, koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Jedite i mršavite: 4 namirnice koje provereno skidaju salo sa stomaka!

Kako konzumirati čia semenke

3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.

Možete da počnete sa jednom supenom kašikom i da postepeno povećavate količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte da dodate u ishranu ova dragocena semena, i ubrzo ćete da primetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Jednostavna indijska dijeta: Prvi vidljivi rezultati već za 7 dana! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs