Tako jednostavno

Uživajte u testeninama bez griže savesti: Trik da smanjite broj kalorija za polovinu!

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji "Trust Me, I'm a doctor", koju emituje televizija BBC
Nutricija 08.11.2015. - 20:38h Autor: novi.ba
Foto: Shutterstock

Testenina je omiljeno jelo ili prilog širom sveta, zbog svoje dostupnosti, cene i osećaja sitosti koji pruža. Ipak, dosta je kalorična, pa se preporučuje da je ne jedete suviše često, ako želite da sačuvate vitku liniju.

 

Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi skrob, koji nije naročito dobar za ljude. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

 

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!

 

Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovo zagrejete!

 

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I'm a doctor (Veruj mi, ja sam lekar), koju emituje televizija BBC.

 

Sproveo eksperiment na sebi: Mesec dana nije okusio šećer i alkohol, evo šta se desilo! (VIDEO)

 

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.

 

Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrejana.

 

"Nakon ponovnog zagrejavanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobu, istakao je doktor Kris van Teleken, koji je i zaslužan za neobično, ali važno otkriće.

 

Drugim rečima, grejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini, su mnogo zdravija opcija. Naime, na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i gojaznosti.

 

8 najtežih posledica gojaznosti: Sedma će vas potpuno šokirati!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...