U letnjoj sezoni omiljena na jelovniku mnogih je osvežavajuća i zdrava lubenica koja je sastavni deo ponude svake pijace. I dok spolja izgleda sveže, često se dogodi da nas nakon kupovine i sečenja sadržaj potpuno razočara. U nastavku slede četiri načina kako da izbegnete greške pri odabiru lubenice i prepoznate onu svežu.
OVDE pročitajte kako da na sjajne načine iskoristite lubenicu - napravite čorbu, koktel ili salatu od lubenice.
![](/slika-850x556/majka-i-cerka-jedu-lubenicu-1396954522-32398.jpg)
1. Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvek birajte onu sa svetlijim šarama jer takve su zrelije i samim tim ukusnije i sočnije. Osim toga, strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba da bude žute boje, bela ili svetlo zelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda.
![](/slika-400x262/lubenica-1376583023-10876.jpg)
2. Obratite pažnju na težinu lubenice - ukoliko je za veličinu neočekivano lagana, znači da je njen sadržaj suv i da nema dovoljno soka.
OVDE pročitajte više o dijeti na bazi lubenica. Skinite višak kilograma za pet dana!
3. Ukoliko lubenica ima peteljku, i ona vam može poslužiti kao merilo svežine. Naime, zavinuta peteljka znak je zrelog i svežeg sadržaja.
4. Zvuk sočne lubenice treba da bude zvonak, stoga je uzmite u ruke i kuckajte po njoj sa svih strana. Ukoliko je zvuk tup, ne kupujte.