Glumica otkrila tajnu o Titaniku i sve razočarala: Ova žena se najsramnije spasla smrti, a umesto kazne, živela je bajku

Priče o Titaniku ni posle biše od jednog veka ne prestaju da intrigiraju čitav svet, a sada je Kejt Vinslet otkrila tajnu posle 27 godina...

Lifestyle
21:19h
Glumica otkrila tajnu o Titaniku i sve razočarala: Ova žena se najsramnije spasla smrti, a umesto kazne, živela je bajku
Kejt Vinslet, Foto: Vanity Fair / Ferrari / Profimedia

Kejt Vinslet proslavila se kultnom ulogom u legendarnom filmu "Titanik", a posle 20 godina otkrila je istinu o najromantičnijoj sceni. Naime, imala je samo 22 godine kada je dobila glavnu rolu u ostvarenju nagrađenom sa, čak, 11 Oskrara. Njena popularnost eksplodirala je posle premijere, a Rouz i Blek, kog je tumačio Leonardo Dikaprio, su postali omiljeni par.

Scena kada gde se pretvaraju da lete, a potom i ljube na pramcu broda, dok posmatraju zalazak sunca postala je jedna od omiljenih u storiji svetske kinematografije, a riđokosa glumica je prvi put za "Vanity Fair" otkrila kako je nastala i brojne fanove, čini se, razočarala.

- Cela scena mi budi uspomene na nelagodnost. Pogledam to i vidim koliko nisam mogla da dišem u tom prokletom korzetu - rekla je Kejt i razbila sve milsi o romantici.

Titanik
foto: You Tube/ Print Screen

Ovo nas je inspirisalo i da se posetimo priče o ženi koja se na najsramniji način spasla sa Titanika. Kada se nesreća desila, bila je spremna na sve, samo da napusti brod. Štaviše, posle ove ogromne tragedije se, čak i obogatila.

Lusi Daf Gordon koja je iskoristila jedan od malobrojnih spasilačkih brodova da se spusti u okean i spase se sigurne smrti.

Lejdi Lusi Daf Gordon
foto: Wikipedia / Луси,_Лејди_Даф-Гордон

Rođena je 1863. godine u Londonu. Njen prvi brak, sklopljen kada je imala samo 18 godina, nije dugo potrajao i Lusi je uskoro, da bi izdržavala sebe i svoju ćerku Esme, bila prinuđena da počne da radi kao krojačica, piše Allday.com.

Izgleda da je mlada samohrana majka bila veoma talentovana jer je biznis brzo rastao pa je njen salon uskoro postao poznat jednostavno kao "Kod Lusil". Daf Gordon je dizajnirala udobnu, ali modernu odeću, kao i donji veš i negliže prilično slobodan za ono vreme.

Lusi je imala dobar smisao za posao. Bila je prva osoba koja je koristila poznate ličnosti u cilju reklamiranja svoje odeće, a nije se libila ni da u svrku promocije upotrebi seksipil kao oružje, pa su neki njeni kompleti nosili nazive kao "Klimaks" ili "Bašta ljubavi".

Lejdi Lusi Daf Gordon
foto: Wikipedia / Lucy,_Lady_Duff-Gordon

Njen salon je postao mesto gde pripadnici iz visokih društvenih krugova mogu da kupuju u miru i tišini dok im je zagarantovana potpuna privatnost. Sudbonosni susret Ser Kosmo Daf Gordon bio je biznismen i zemljoposednik koji je Lusi prvi put upoznao Lusi kao investitor u njenoj kompaniji. Nije mnogo prošlo pre nego što se par venčao 1900. godine. Nakon toga, Lusin biznis je samo nastavio da raste i uskoro se pojavljivala u modnim časopisima širom sveta.

Daf Gordonovi su otvorili modnu kuću u Njujorku i Čikagu 1909. kao i u Parizu 1911. godine. Lusi je dizajnirala odeću za neke od najvećih zvezda Holivuda onog vremena.

Par je rezervisao karte za Titanik zato što je Lusi hitno morala da reši problem nastao u prodavnici u Njujorku. Zabeleženo je da je dizajnerka imala sumnje u pogledu bezbednosti broda jer nije želela da putuje novim, netestiranim plovilom, ali je na kraju brzina koju je Titanik nudio prevladala. U noći kada je brod potonuo, Lusi je osetila udar o ledeni breg i otišla je u suprugove odaje da ga probudi. Kasnije je opisala trenutak sudara "kao kad se ljudi kuglaju i kugla pogodi poređane kegle".

Lejdi Lusi Daf Gordon
foto: Wikipedia / Lucy,_Lady_Duff-Gordon

I Lusi i Kosmo, kao i njihova sluškinja Laura su preživeli potonuće Titanika. Bili su ukrcani u prvi čamac za spašavanje koji je spušten u vode Atlantika. Iako je u čamci bilo mesta za 40 osoba on je porinut sa samo 12 putnika od čega je sedam bilo muškaraca. Čamac su kasnije tabloidi nazvali "brod bogataša".

Zabeleženo je da se u nekon trenutku po potonuću Titanika, dok su bezbedno plutaliu čamci, Lusi Daf-Gordon požalila sluškinji kako su "sve njene prelepe haljine zauvek nestale". Iznerviran ovakvim komentarom jedan od mornara joj je rekao da su oni izgubili sve nakon čega je sir Kosmo ponudio da svakom mormaru koji je bio u njihovom čamcu plati nadoknadu dok ne dobiju novo zaposlenje.

Nakon što su se iskrcali na Karpatiju - brod koji je sakupljao preživele sa Titanika, Kosmo je na očigled svih mornarima podelio čekove sa novcem. Mnogima je ovo ličilo na mito, a Daf-Gordonovima nije išlo u prilog ni to što je njihov čamac bio jedini koji se nije vratio da pokuša da spase putnike koji su plutali u ledenoj vodi.

Tabloidi su se u danima nakon nesreće otimali o priču o tome kako su Daf-Gordonovi preživeli. Pojavile su se čak i spekulacije da se Kosmo ukrcao u čamac prerušen u ženu!

1 / 9 Foto: Profimedia/editorial images

Tokon istrage koja je sprovedena nakon potonuća Titanika Lusi i Kosmo Daf-Gordon su bili jedini putnici pozvani da svedoče. Članovi komisije su glasine o podmićivanju na kraju odbacili kao neosnovane, ali je sve obavljeno pod velikim pritiskom javnosti, piše Danas.

Tokom samog saslušanja sudnica je bila puna pripadnika njujorškog visokog društva koji su u znak podrške nosili Lusine modne kreacije. Ipak, javnost nije zaboravila incident.

"Prema onome kako su se prema nama ponašali u Engleskoj kada smo se vratili, ispada da nije ni trebalo da preživimo. Sramota!", napisala je Lusi u pismu prijateljici dva meseca posle nesreće.

Sramota koja ih je pratila do kraja života Kosmo Daf-Gordon nikada se nije oporavio od loše reputacije koja ga je pratila nakon Titanika, ali je Lusi nastavila svoj biznis u modnoj industriji. Dizajnirala je odeću sve do kraja '20-ih godina ali je počela da gubi na popularnosti nakon Prvog svetskog rata.

Daf-Gordonovi su bili prinuđeni da zatvore sve svoje prodavnice 1933. godine i nakon toga su bankrotirali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs