Hleb je na lošem glasu pa ga mnogi izbegavaju u širokom luku. Negde između antiglutenskog trenda i dijeta bez ugljenohidrata, hleb je gotovo postao nova cigareta. Ali, zar je stvarno toliko loš? Ukoliko sami spremite hleb, po probranom receptu, možete ga jesti svaki dan, ali umereno.
Mit 1: Hleb ima prazne kalorije
To zavisi od toga kakav je hleb. Onaj od celih žitarica pun je vlakana i vitamina, a zdrav je i za srce.
Mit 2: Gluten je loš
Gluten je štetan za ljude koji su alergični na pšenicu i koji imaju celijakiju. Za ostale nije štetan, ali ni ne donosi koristi, osim ako nije reč o hleb sa celim žitaricama. Sve je u umerenosti. U hlebu možete uživati nekoliko puta nedeljno. Ali ako vam je on temelj ishrane, a ostatak nezdrav, onda biste mogli imati problema.
Mit 3: Hleb goji
Opet sve zavisi od toga koja vrsta hleba je u pitanju i u kojim količinama ga jedete. Studija je pokazala da su žene koje su jele cele žitarice mršale više od onih koje su ih izbegavale. Takođe, jedite ga ujutro, a izbegavajte uveče.
Mit 4: Hleb uzrokuje probleme s probavom
Hleb je kriv za sve, zar ne? Pa ne baš. Oni sa žitaricama su zapravo jako dobri za probavu.
Mit 5: Hleb uzrokuje upalu zglobova
Ako hleb sadrži semenke omega-3 kiseline pomoći će u borbi protiv upala.