Izvor zdravlja

Kelj: Povrće koje utiče na zdravlje mozga

Kelj je odličan primer kako izbor hrane može transformirati zdravlje. Otkrivamo njegove blagodeti
Fitnes & Nutricija
20:46h Autor:
Kelj: Povrće koje utiče na zdravlje mozga
Foto: Shutterstock

Kelj je odličan primer kako izbor hrane može transformirati zdravlje. U svojoj novoj knjizi 50 Shades of Kale dr Drew Ramsey sa Kolumbijskog Univerziteta (Columbia University) i kuvarica Dženifer Izerloh (Jennifer Iserloh) ne prestaju sa hvaljenjem kelja. Pre svega ističu njegov značajan utivcaj na mozak.

Najvažnije karakteristike kelja koje autori izdvajaju: 1. Koncentracija hranjivih supstanci u kelju 2. Mnoštvo načina pripreme 3. Lakoća uzgoja 4. Uticaj na zdravlje mozga

"Što je više kelja u nečijoj ishrani to je osoba srećnija, zdravija i privlačnija, a sve su to znakovi dobrog rada mozga", smatra dr Ramsey. Zbog čega je kelj tako zdrav?Pre svega sadrži fitonutrijente, molekule koje čine čudesne stvari. Jedna od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetra i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Jedna druga, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti jer utječe dobro na gene koji potiču dugovečnost. Ako tome pridodamo i karotenoide koje su na Sveučilištu Harvard povezali s opštim osećajem optimizma, te glukozinolat koji se odlično bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lek. Zdravlje mozgaZdravstveno stanje mozga zavisi od izbora pravih masti u ishrani, jer je i sam mozak 60 odsto masno tkivo. Jedna od važnijih masnoća koja je potrebna većini ljudi je omega-3, koja je zastupljena i u kelju. Biljna omega-3 ALA (alfa-linolenska kiselina) je povezana s nizom zdravstvenih koristi poput smanjenja rizika od depresije i dijabetesa. I dijabetes i debljina remete rad mozga, a kelj je odlična pomoć. Hrana bogata šećerom postaruje krvne sudove i moždane ćelije, a u mozgu dolazi i do upalnih procesa. Vlakna iz kelja daju osećaj sitosti i promovišu boju probavu. Osim toga kelj ima malo ugljenih hidrata, pa ne podstiče nagli skok šećera u krvi.

Mozak zavisi od važnih vitamina i minerala kako bi funkcionisao dobro. A, kelj ima sve potrebno. Sirovi kelj ima samo 33 kalorije, ali zato nudi ogromnu dozu vitamina C (134 posto RDA), pro-vitamina A (206 posto RDA) i vitamina K (684 posto RDA). Osim kao pomoć u zgrušavanju krvi, vitamin K je snažan antioksidans koji čuva masnoće. Na taj način čuvaju se i masne ćelije mozga. Vitamin K je potreban i kod izgradnje kostiju. A, kelj je dobar izvor i kalcijuma, takođe bitnog za kosti i zube. Apsorpcija kalcijuma iz kelja se pokazala boljom i od one koju ljudski organizam može da ima iz mleka. Za zeleno lisnato povrće, kelj ima i dosta proteina. Tu je i gvožđe, folati i vitamin B6 - potrebni za funkciju serotonina i dopamina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs