Kroz oči zavirite u mozak

Oči otkrivaju u kakvom je stanju vaš mozak

Oči su ogledalo duše, ali i mozga. Saznajte zašto krvne žile iz očiju otkrivaju stanje vašeg mozga
Medicina
10:02h Autor:

Oči su prozor u mozak? Nova studija objavljena u stručnom časopisu Psychological Science pokazuje da male krvne žile iza očiju mogu otkriti puno toga o zdravlju mozga. 

Naučnici su otkrili da ljudi, čije su krvne žilice šire, imaju manji procenat inteligencije u srednjim godinama. "Drugi faktori poput pušenja, dijabetesa i socioekonomskog statusa nisu odgovorni za ove loše rezultate", kaže dr. Idan Shalev, glavni istraživač studije. 

Krvne žile u očima mogu ukazivati na stanje krvnih žila u mozgu, jer su slične veličine, strukture i funkcija. "Krvne žile oka razvijaju se iz istih stanica iz kojih se razvijaju i krvne žile mozga", dodao je. 

Prethodne studije povezale su veličinu krvnih žila u očima sa rizikom od bolesti poput demencije, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, rekao je dr. Shalev. 

Kod nove studije je zanimljivo da se zdravlje mozga može proceniti uz pomoć ove metode u daleko ranijem periodu, a rezultati su vidljivi i kod dece

Pregled, odnosno snimanje očiju može biti najjednostavniji način praćenja zdravlja. Upoređivanje snimaka, koji se uzimaju kroz neko vreme, moglo bi otkriti eventualni problem, posebno ako ste u srednjim godinama. Zato, ne ustručavajte se da bacite oči na test i proverite ujedno i mozak.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...