Ukusno, korisno i zdravo

Grožđe smanjuje salo i štiti vitalne organe

Pored toga što smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara, ovo čudesno voće topi i naše masno tkivo
Fitnes & Nutricija
22:32h Autor:
Grožđe smanjuje salo i štiti vitalne organe
Foto: Thinkstock

Grožđe smanjuje upale, taloženje masnoća i jača antioksidativnu zaštitu, pokazalo je novo istraživanje. Prirodni sastojci u grožđu, poznati kao polifenoli, delotvorni su u zaštiti od metaboličkog sindroma.

Vođa istraživanja, dr Mičel Simur, sa Univerziteta u Mičigenu, pratio je uticaj velike količine masnog tkiva na srce, jetru i bubrege kod miševa sklonih gojenju, s obzirom na unos ili izostanak unosa grožđa. I belo i crno grožđe su jeli u obliku smrznutog praha koji se dodavao hrani tokom 90 dana.

Tromesečna ishrana koja je uključivala grožđe dovela je do značajnog pada markera upale u celom telu, posebno u jetri i abdominalnom masnom tkivu. Konzumiranje grožđa dovela je i do gubitka težine u jetri, bubrezima i abdominalnom masnom tkivu u poređnju sa onima koji nisu unosili grožđe. Takođe, unos grožđa je povećao markere antioksidativne odbrane, posebno u jetri i bubrezima.

Metabolički sindrom je skup simptoma koji uključuju povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, višak masnog tkiva oko struka i nizak nivo HDL-a (dobrog holesterola), kao i povišen nivo triglicerida u krvi. Sve to znatno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Unos voća i povrća smatra se dobrim načinom prevencije i smanjivanja rizika. Grožđe se pokazalo posebno korisnim u nizu studija.

"Naša studija pokazuje da grožđem obogaćena ishrana može da igra ključnu ulogu u zaštiti od metaboličkog sindroma i propadanju organa", rekao je dr Simur. "I upale i oksidativni stres dovode do kardiovaskularnih bolesti i problema rada organa kod dijabetesa tipa 2. Unos grožđa deluje na oba faktora, što je vrlo ohrabrujuće", zaključio je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs