Uticaj karakterističnih svojstava vitamina E ispitivan je na 613 ispitanika obolelih od Alchajmerove bolesti tokom dve godine, s namerom da se utvrdi njegovo delovanje na sprečavanje propadanja normalnih funkcija mozga.
Ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe, pri čemu je 155 ispitanika dnevno dobijala 20 mg leka "memantina", 152 ispitanika 2000 IJ (internacionalnih jedinica) vitamina E, 154 ispitanika su dobijali kombinaciju leka i vitamina E, a 152 placebo.
Tom prilikom je uočeno da je kod osoba koje su dobijale dodatke ishrani u obliku vitamina E smanjena stopa propadanja normalnih funkcija mozga za 19 odsto u odnosu na osobe koje su dobijale placebo.
Dodatna zanimljivost ove studije je činjenica da se o tim osobama dnevno moralo voditi računa dva sata manje nego kod ostalih ispitanika. Naime, bližnji obolelih susreću se s brojnim poteškoćama kako bi na odgovarajući način vodili brigu o njima. Rezultati ovakvih studija daju nadu ne samo za poboljšavanjem stanja obolelih, nego i rešavanju problema brige o njima.
Stručnjaci ističu da su u studiji korišćene veće od dnevnih preporučenih doza zbog čega je potrebno s oprezom pristupiti doziranju vitamina E kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.