Sto posto je prirodan i nema kontraindikacija. Njegov dnevni unos ima brojne dobrobiti za zdravlje organizma.
Svojstva polena i nutritivne karakteristike
Pčelinji polen ima 30% proteina. Sve esencijalne aminokiseline takođe su prisutne u sastavu. Stoga je prikladan i za one koji se pridržavaju vegetarijanske i veganske ishrane, kao prava mera proteina za zdravlje tela. Bogat je vitaminima. Stoga vam omogućuje jačanje imunog sistema i štiti od sezonskih bolesti. Sadrži vitamin C u velikim količinama, vitamini grupe B, vitamini A, PP, C, H.
Svež polen takođe se sastoji od mineralnih soli, uključujući: gvožđe, kalcijum, cink, mangan, magnezijum, kalijum, nezasićene masne kiseline, poput linolne kiseline koja je važna za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovaj dodatak ishrani sadrži i: fitosterole, enzime, antioksidanse, ne zaboravljajući pritom nezasićene masne kiseline, koje su prijatelji našem telu jer prirodno smanjuju nivo holesterola.
Prednosti i kontraindikacije polena
Jača imuni sistem, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, omogućuje telu da najbolje funkcioniše zahvaljujući belančevinama, mineralima i vitaminima, i puno više od toga. Ima važnu protivupalnu moć i vrši detoksikaciju, tako da eliminiše višak toksina iz tela. Omogućuje suzbijanje slobodnih radikala, kao vid antioksidativnog delovanja koje podsiče podmlađivanje ćelija.
Zahvaljujući polenu organizam duže ostaje mlad, a koristi od toga imaju i kosa i koža. Zapravo, ćelije kože mogu se lako regenerisati, a kosa je dugoročno jača i sjajnija. I ne samo to, ne znaju svi da pomaže i u suzbijanju fenomena sede kose. U polenu nalazimo materije koje pogoduju proizvodnji melanina. Kao rezultat toga, seda kosa ima tendenciju da poprimi tamniju boju.
Polen je žućkasti prah koji proizvode pčele, više nego što im je potrebno. Zato njegovo skupljanje ne šteti ovim insektima. Bogat vitaminima, mineralnim solima, ali i belančevinama, masnim kiselinama, aminokiselinama, polen se smatra pravim dodatkom ishrani.