UVRSTITE GA U ISHRANU!

ELEMINIŠE TOKSINE IZ ORGANIZMA, PODMLAĐUJE TELO I ŠTITI GA OD BOLESTI: Sve blagodeti polena o kojima niste razmišljali!

Polen je žućkasti prah koji proizvode pčele, više nego što im je potrebno. Zato njegovo skupljanje ne šteti ovim insektima. Bogat vitaminima, mineralnim solima, ali i belančevinama, masnim kiselinama, aminokiselinama, polen se smatra pravim dodatkom ishrani.

Fitnes & Nutricija
Autor:
ELEMINIŠE TOKSINE IZ ORGANIZMA, PODMLAĐUJE TELO I ŠTITI GA OD BOLESTI: Sve blagodeti polena o kojima niste razmišljali!
Foto: Shutterstock

Sto posto je prirodan i nema kontraindikacija. Njegov dnevni unos ima brojne dobrobiti za zdravlje organizma.

Svojstva polena i nutritivne karakteristike

Pčelinji polen ima 30% proteina. Sve esencijalne aminokiseline takođe su prisutne u sastavu. Stoga je prikladan i za one koji se pridržavaju vegetarijanske i veganske ishrane, kao prava mera proteina za zdravlje tela. Bogat je vitaminima. Stoga vam omogućuje jačanje imunog sistema i štiti od sezonskih bolesti. Sadrži vitamin C u velikim količinama, vitamini grupe B, vitamini A, PP, C, H.

Svež polen takođe se sastoji od mineralnih soli, uključujući: gvožđe, kalcijum, cink, mangan, magnezijum, kalijum, nezasićene masne kiseline, poput linolne kiseline koja je važna za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovaj dodatak ishrani sadrži i: fitosterole, enzime, antioksidanse, ne zaboravljajući pritom nezasićene masne kiseline, koje su prijatelji našem telu jer prirodno smanjuju nivo holesterola.

Prednosti i kontraindikacije polena

Jača imuni sistem, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, omogućuje telu da najbolje funkcioniše zahvaljujući belančevinama, mineralima i vitaminima, i puno više od toga. Ima važnu protivupalnu moć i vrši detoksikaciju, tako da eliminiše višak toksina iz tela. Omogućuje suzbijanje slobodnih radikala, kao vid antioksidativnog delovanja koje podsiče podmlađivanje ćelija.

Zahvaljujući polenu organizam duže ostaje mlad, a koristi od toga imaju i kosa i koža. Zapravo, ćelije kože mogu se lako regenerisati, a kosa je dugoročno jača i sjajnija. I ne samo to, ne znaju svi da pomaže i u suzbijanju fenomena sede kose. U polenu nalazimo materije koje pogoduju proizvodnji melanina. Kao rezultat toga, seda kosa ima tendenciju da poprimi tamniju boju.

Polen je prirodni energent. Osećamo se aktivnije, energičnije, vitalnije, ali bez preteranog uzbuđivanja. On takođe ubrzava metabolizam. Višak telesne masnoće stoga se može lakše eliminisati i održavanje idealne težine više nije problem. Ne znaju svi da ima i povoljno utiče i na poremećaje spavanja, nervozu i depresiju.

Polen nije sasvim bez kontraindikacija. Iako retko, ponekad se javlja intolerancija. To je tipično za multialergične osobe i može dovesti do mučnine i jakih bolova u stomaku. Dovoljno je prestati uzimati polen kako bi ovi neprijatni simptomi nestali. Takođe je dobro pre konzumiranja pčelinjeg polena konsultovati se s lekarom u slučaju bolesti jetre i bubrega, trudnoće i dojenja.

Cvetni polen idealan je i za decu. Naravno, uvek je preporučljivo pitati izabranog pedijatra za savet, ali ovaj prirodni dodatak posebno je koristan u slučaju dece kojoj nedostaje energije i koja zbog pogrešne ishrane imaju neke manjkavosti. Nadalje, deca mogu imati koristi od jačanja imunog sistema, kako bi se izbeglo često oboljevanje.

Kako koristiti polen u granulama?

Svakodnevno se uzima polen u granulama, koji se obavezno mora čuvati u zamrzivaču. Najbolje doba dana je ujutro kada se probudite, na prazan stomak. Zapravo, na ovaj način moguće je maksimalno iskoristiti njegov energijski i okrepljujući učinak. Uzimajući ga uveče, postoji rizik od dobijanja viška energije neposredno pre odlaska na spavanje, s mogućnošću da se zbog toga nećete moći dobro da se odmorite.

Nema preciznih naznaka u pogledu dnevne gramaže. Kašičica polena i dalje se smatra dovoljnom, no moguće je uzimati i veće doze bez zdravstvenih problema.

Idealno bi bilo konzumirati ga samostalno, ali ne vole svi njegov ukus koji je zapravo vrlo intenzivan. Ne vole svi ni njegovu teksturu. U tom slučaju možete dodati polen u jogurt ili ga otopiti u vodi. Jednostavno, sve što je potrebno učiniti je dodati polen u čašu vode i dobro promešati kašičicom. Može se otopiti u drugim pićima, kao što je, na primer, sok. Ono što je bitno je da su to pića sobne temperature. Toplina bi zapravo mogla uništiti neke od njegovih hranljivih elemenata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs