VIŠEVEKOVNA UPOTREBA

ČUVA SRCE I PLUĆA, KONTROLIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Kukuruzna svila ima bezbroj zdravstvenih koristi!

Mnogo je korisnih zdravstvenih osobina koje kukuruzna svila sadrži, pa čaj koji napravite od nje može biti odličan izbor za rešavanje mnogih tegoba.

Fitnes & Nutricija
11:14h Autor:
ČUVA SRCE I PLUĆA, KONTROLIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Kukuruzna svila ima bezbroj zdravstvenih koristi!
Foto: Shutterstock

Kukuruzna svila, duga svilenkasta vlakna u obliku niti koja rastu na različitim delovima kukuruza, obično se bacaju kada nam je kukuruz na jelovniku.

Međutim, kukuruzna svila se vekovima intenzivno koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih korisnih svojstava.

Možemo navesti nekoliko zdravstvenih prednosti kukuruzne svile.

Protiv umora

Kada se konzumira, kukuruzna svila inhibira proizvodnju i akumulaciju mlečne kiseline u mišićima. Ova kiselina se nakuplja nakon što osoba vežba ili u bilo kom drugom trenutku kada je mišići bole. To znači da konzumiranje kukuruzne svile, obično kao čaj ili ekstrakt, može pomoći ljudima koji će se baviti napornim fizičkim aktivnostima da izdrže duže bez umora.

Kardiovaskularni sistem

Postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da konzumiranje kukuruzne svile pomaže u poboljšanju nivoa holesterola. Održavanje niskog nivoa holesterola ključno je za sprečavanje srčanih komplikacija.

Studije su takođe otkrile da ispijanje napitka (čaja) od kukuruzne svile može pomoći u oporavku ljudi koji se bore sa plućnim ili perifernim edemom, a koji se javlja kada srce postane slabo ili ne funkcioniše pravilno.

Brojne druge studije su otkrile da čaj ili ekstrakt kukuruzne svile imaju jake antihipertenzivne efekte. Kliničko ispitivanje je pokazalo da ispijanje čaja od kukuruzne svile snižava krvni pritisak.

Smanjenje upale

Upala je deo prirodnog imunološkog odgovora tela. Ipak, prekomerno zapaljenje može dovesti do raznih bolesti, uključujući ozbiljne kao što su dijabetes i bolesti srca. Kukuruzna svila je prirodno bogat izvor flavonoidnih antioksidanata.

Antioksidanti u kukuruznoj svili štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima i od oksidativnog stresa, što može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti, raka i drugih upala.

Štaviše, kukuruzna svila je bogata magnezijumom, esencijalnim elementom koji, između ostalog, pomaže u regulisanju inflamatornog (zapaljenskog) odgovora tela.

Urogenitalno zdravlje

Kukuruzna svila je dobro poznata po svojim prednostima za zdravlje urinarnog trakta i genitalija.

Ona deluje kao odličan diuretik. Studije pokazuju da kukuruzna svila umiruje i opušta obloge bešike i urinarnih tubula, što pomaže u smanjenju iritacije, ublažavanju bilo kakve upale u bešici i povećanju lučenja urina.

Redovno mokrenje takođe smanjuje rizik od nakupljanja bakterija u traktu, smanjujući rizik da osoba razvije infekcije urinarnog trakta. Povećan protok urina takođe smanjuje šanse za stvaranje sedimenta u bubrezima, što inače može dovesti do stvaranja kamena u tim organima.

Nivo šećera u krvi

Kukuruzna svila vam takođe može pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi, sprečavajući čitav niz problema sa bubrezima, dijabetesom ili moždanim udarom.

Postoje i druge manje poznate prednosti konzumiranja kukuruzne svile. Vitamin K u kukuruznoj svili pomaže u procesu zgrušavanja krvi, što može pomoći ljudima da izbegnu prekomerni gubitak krvi u slučaju povreda. Vitamin C koji se nalazi u svili takođe može da poveća imunitet osobe i pomogne u regulisanju bezbroj drugih funkcija u ljudskom telu.

Druge studije su otkrile da kukuruzna svila može da pruži određenu zaštitu od izlaganja gama zračenju. Istraživanja su pokazala da ona može poboljšati varenje, podsticati gubitak težine, boriti se protiv gojaznosti i podržati zdravlje vašeg endokrinog sistema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs