BLAGODETI ARONIJE

BILJKA KOJOM SU LEČENI OBOLELI POSLE ČERNOBILJA ČINI ČUDA: Snižava visok pritisak, smanjuje rizik od mnogih bolesti!


Aronija ima mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma.

Fitnes & Nutricija
Autor:
BILJKA KOJOM SU LEČENI OBOLELI POSLE ČERNOBILJA ČINI ČUDA: Snižava visok pritisak, smanjuje rizik od mnogih bolesti!
Foto: Shutterstock

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Sveži plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava riznica biološki aktivnih materija, ima ih više od 300.

Pomaže kod mnogih oboljenja

Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi čime usporava starenje organizma i sprečava razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.

Zbog visokog udela antioksidansa i vitamina C i E aronija deluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koj< jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Stimuliše rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol, te potiče proizvodnju dobrog holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučne kese. Smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluznice creva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Uočivši njenu moć, aroniju su primenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Ko mora biti oprezan?

Iskoristivost zdravih sastojaka je bolja ako je konzumirate posle jela.

Takođe, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem da izazove mučninu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs