jedva preživeo

POJEO JE OSTATKE HRANE IZ RESTORANA I ZA SAMO PAR SATI BIO NA IVICI SMRTI: Zbog OVOGA su mu amputirali obe noge!


Nekoliko sati nakon što je pojeo ostatke hrane iz restorana, 19-godišnjak je završio u bolnici s višestrukim otkazivanjem organa, a kasnije su mu amputirane obe noge i svi prsti.

Lepi & Zdravi
Autor:
POJEO JE OSTATKE HRANE IZ RESTORANA I ZA SAMO PAR SATI BIO NA IVICI SMRTI: Zbog OVOGA su mu amputirali obe noge!
Foto: Shutterstock

Student iz Masačusetsa jeo je pirinač i piletinu iz restorana. Ubrzo je osetio bolove u stomaku, a koža mu je poprimila ljubičastu boju, navodi se u izveštaju objavljenom u magazinu "The New England Journal of Medicine".

Primljen je u bolnicu zbog "šoka, otkazivanja više organa i osipa", a stanje mu se pogoršavalo. Imao je teškoća s disanjem, visok krvni pritisak i povraćao je. Uopšteno je bio dobrog zdravstvenog stanja, tek je povremeno pušio i pio alkohol, prenosi USA Today.

Pirinač
foto: Shutterstock

Analazima mu je dijagnostikovana fulminantna meningokokna sepsa, koja je uzrokovala ukočenost vrata, mučninu, respiratorni kolaps, šok i otkazivanje organa, navodi se u izveštaju.

Reč je o retkoj komplikaciji. Stanje je uzrokovano bakterijskom infekcijom i izaziva iznenadnu groznicu i povraćanje. Centri za prevenciju i kontrolu bolesti upozoravaju da može "dovesti do smrti u samo nekoliko sati".

Tokom boravka u bolnici, stanje studenta se pogoršalo i razvila se nekroza, odumiranje tkiva i ćelija. Zato su lekari morali da mu amputiraju obe noge i sve prste. Zbog lečenja srčane disfunkcije, 13 dana nosio je pejsmejker.

Njegov cimer je takođe pojeo ostatke hrane i povratio, ali nije imao reakcije opasne po život.

Proizvodi poput pirinča i testenine sadrže bakteriju Bacillus cereus. Ona proizvodi toksin kada se zagreva i ostavlja predugo na vazduhu. 2008. tinejdžer je umro u snu nakon što je pojeo ostatke testenine, objavljeno je u časopisu "Journal of Clinical Microbiology".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs