Dobro nam je poznato da postoje namirnice koje su dobre za srce, varenje ili vid, ali često zanemarujemo one koje poboljšavaju funkcije mozga, najvažnijeg organa. Loš odabir i te kako utiče na ubrzano propadanje moždanih ćelija, kaže dr Uma Naido, nutricionista sa Harvarda.
Ovo ne važi samo za starije osobe. I mlađi ljudi bi morali da vode računa o ishrani kako kasnije ne bi došlo do komplikacija, naglašava ona.
"Kao nutricionistički psihijatar, član fakulteta na Harvardskoj medicinskoj školi, godinama proučavam kako crevne bakterije utiču na mozak i koncentraciju. Iznenađujuće je u kolikoj meri hrana utiče na memoriju, koncentracijju i generalno stanje mozga. Generalno hrana koju jedemo utiče i na naše raspoloženje, i na naše kognitivne sposobnosti, takođe na učenje."
Postojeće studije ukazuju da bismo mogli da smanjimo mogućnost razvoja demencije izbegavanjem određene hrane. Ove namirnice je poželjno izbaciti iz upotrebe:
1. Veštački šećeri
Mozak koristi energiju iz šećera da podstakne ćelijske aktivnosti. Međutim, ishrana sa izuzetno visokim sadržajem šećera može dovesti do viška glukoze u mozgu, što studije povezuju sa oštećenjem pamćenja.
Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih pića, koji su često puni rafinisanih šećera povećavaju nivo glukoze u mozgu.
Iako svako telo ima različite potrebe, Američko udruženje za zdrvalje preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, a muškarci da ostanu ispod 36 grama dodatog šećera na dnevnom nivou.
DOBRO POGLEDAJTE SVOJE TELO: Mesto na kojem imate najviše sala otkriva sve o vašem zdravlju!
2. Pržena hrana
Iako je veoma ukusna, ova hrana nepovoljno utiče na rad mozga.
Sprovedena studija koja je uključivala 18.080 ljudi dokazala je da je ishrana bogata prženom hranom povezana sa nižim rezultatima u učenju i pamćenju.
Druga studija je posmatrala 715 ljudi i izmerila njihov nivo depresije i mentalne otpornosti. Istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više pržene hrane imali su veću verovatnoću da razviju depresiju tokom svog života.
3. Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom
Čak i ako hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata - na primer, hleb, testenina i druga hrana napravljena od rafinisanog brašna - nema slatki ukus, ona na vaše telo utiče na isti način kao i šećer.
Pospešuju razvoj depresije, smanjuju koncenraciju i pamćenje. U ugljene hidrate s visokim udelom glikemijskog indeksa spadaju krompir, beli hleb i beli pirinač. Med, sok od pomorandže i hleb od celog obroka su hrana srednjeg GI. Namirnice sa niskim GI uključuju zeleno povrće, većinu voća, sirovu šargarepu, pasulj, slanutak i sočivo.
„Kvalitetniji“ ugljeni hidrati su integralne žitarice i hrana bogata vlaknima.
4. Alkohol
Već nam je poznato da alkohol loše utiče na organizam, pa tako i na moždane ćelije. Ukoliko se konzumira često podstiče ubrzano "propadanje" mozga.
5. Nitrati
Koriste se kao konzervansi i za poboljšanje boje u suhomesnatim proizvodima kao što su slanina, salama i kobasice, a studija je dokazala da nitrati mogu biti povezani sa depresijom.
Jedna nedavna studija čak sugeriše da nitrati mogu da povećaju rizik od razvoja bipolarnog poremećaja.