Pravilna ishrana je od presudnog značaja za dobro zdravlje organizma. Namirice koje su bogate vitaminima i mineralima su nam neophodne kako bi naš imuni sistem mogao da izdrži sve udare.
Naučnici su sproveli istraživanje i došli do zaključka da ovih 50 namirnica ima najveći procenat hranjivih materija.
Ukoliko se već ne nalaze na vašem jelovniku, vreme je da ih uvrstite:
VOĆE
1. Jabuke: Pune su vlakana, vitamina C i antioksidanata. Odličan su međuobrok koji ima malo kalorija.
2. Avokado: Razlikuje se od drugog voća jer sadrži prirodne masnoće, vlakna, kalijum i vitamin C. Osim toga i veoma je ukusan.
3. Banane: One su jedan od najboljih izvora kalijuma na svetu, ali sadrže i vitamin B6 i vlakna, a brzo će vas zasititi.
4. Borovnice: Ne samo da su ukusne nego su jedan od najjačih izvora antioksidanata na svetu.
5. Pomorandže: Poznate su po količini vitamina C koji sadrže, ali ne treba zanemariti i vlakna i antioksidante u njima.
6. Jagode: Nije im sezona, ali se radi o namirnici koja ima jako malo kalorij, a puno vitamina C i vlakana.
BELANČEVINE
7. Jaja: Jaja su puna nutrijenata. Iako se spekulisalo da li su zdrava zbog holesterola koji sadrže, nove studije pokazuju da je poputno sigurno jesti jaja.
MESO
8. Govedina bez masnoća: radi se o jednom od najboljih izvora proteina ali i gvožđa.
9. Pileća prsa: Ovaj komad mesa ima malo kalorija ali puno proteina, a dobar je izvor brojnih nutrijenata.
10. Jagnjetina: Ova vrsta mesa sadrži puno omega-3 kiselina.
ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE
11. Bademi: Popularni su pre svega jer su jako ukusni, ali i jer sadrže antioksidante, magnezijum i vlakna.
12. Čija semenke: Izuzetno zdrava namirnica, a porcija od 28 grama sadrži 11 grama vlakana i velike količine magnezijauma, kalcijuma i drugih nutrijenata.
13. Kokos: Kokos je pun vlakana i zdravih masnih kiselina.
14. Makadamia orah: Osim što su ukusni puni su nezasićenih masnoća a imaju i manje omega-6 kiselina od ostalih sličnih namirnica.
15. Orasi: Obiluju nutrijentima i prepuni su vlakana, kao i raznih minerala i vitamina.
POVRĆE
16. Špargla: Špargle su bogate vlaknima, koja su nužna za zdravlje probavnog sistema. Tu su i belančevine, kao i lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid, kao i triptofan koji poboljšava san.
17. Paprika babura: Dolazi u nekoliko boja, mogu se jesti sirove ili termički obrađene, a najvažnije je znati da su pune antioksidanta i vitamina C.
18. Brokoli: Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, ono usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcijuma i magnezijuma.
19. Šargarepa: Šargarepa je jedna od najboljih izvora vitamina A. Ako se jede sirova organizam će namiriti kalijumom, kalcijumo, gvožđem i cinkom, koji se delimično gube kuvanjem.
20. Karfiol: Karfiol gotovo da nema masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente.
21. Krastavci: Ako ste na dijeti, dobar su odabir jer imaju jako malo kalorija, a čini ih većinom voda. Ipak oni sadrže male količine vitamina K i drugih nutrijenata.
22. Beli luk: Pun je eteričnog ulja, vitamina A, B1, B2 i C, a od minerala sadrži kalcijum, gvožđe i amino-kiseline.
23. Kelj: Na ovoj listi se našao jer sadrži puno vlakana, vitamina C i K, kao i brojne nutrijente.
24. Crni luk: Sadrži puno bioaktivnih komponenti koje su jako dobre za zdravlje.
25. Paradajz: Obiluje vitamina A, C, K, i vitamina B6.
RIBA I PLODOVI MORA
26. Losos: Sadrži i velike količine nutrijenata i omega – 3 masnih kiselina. Dobar je izvor i vitamina D.
27. Sardine: Odličan su izvor vitamina D, omega 3 kiselina.
28. Školjke: Bilo koje da odaberete, one su zdrava namirnica, a jedinstven su izvor omega-3 masnih kiselina . Dagnje sadrže i vitamin B12 i cink.
29. Škampi: Imaju malo masnoća i kalorija ali puno proteina, a sadrže i vitamin B12.
30. Pastrmka: Slatkovodnu ribu krase slične osobine kao i losos.
31. Tuna: Popularna riba koja ima malo masnoća i kalorija ali puno proteina.
ŽITARICE
32. Integralni pirinač: Sadrži nutrijente, vlakna, vitamin B1 i magnezijum.
33. Ovas: Sadrži beta glukana koji je izuzetno pogodan za ceo organizam.
34. Kinoa: Sadrži znatno veći udeo belančevina i aminokiselina u odnosu na ostale žitarice.
HLEB
35. Hleb od proklijalih žitarica: Odlično utiče na rad creva i izbacivanje toksina.
36. Domaći hleb: Najbolji je izbor onaj hleb koji ste pripremili sami i sami određivali zdrave namirnice koje ćete u njega staviti.
MAHUNARKE
37. Mahune: Mahune su izvanredan izvor vitamina C i K, a bogate su i vitaminom A , kao i vitaminima B kompleksa. Osim toga sadrže i obilje minerala.
38. Crveni pasulj: Prepun vlakana i raznih vitamina i minerala.
39. Sočivo: Ova je namirnica puna biljnih proteina, pa ako mislite da vam nedostaje proteina u prehrani, odaberite ovu namirnicu.
40. Kikiriki: Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje.
MLEČNI PROIZVODI
41. Sir: Osim što je jako ukusan, samo jedna kriška sira pruža nutrijenata koliko i 240 ml mleka.
42. Mleko: Mleko je puno vitamina, minerala, proteina i zdravih masnoća, ali je i neverovatno dobar izvor kalcijuma.
43. Jogurt: Napravljen je od mleka koje je fermetisano i kojem su dodane žive bakterije. Zdrav je kao i mleko, ali kako ima žive kulture, to je sigurno dodatna pogodnost za organizam.
MASNOĆE I ULJA
44. Maslac: Sadrži vrijedne nutrijente, pa i vitamin K2.
45. Kokosovo ulje: Laurinska kiselina se nalaze u ovom ulju.
46. Maslinovo ulje: Sadrži zdrave masnoće i puno antioksidanata.
47. Krompir: Namirnica puna kalijuma.
48. Batat: Namirnica koja sadrži skrob, antioksidanate i zdrave nutrijente.
49. Jabukovo sirće: Istraživanja pokazuju da može biti od pomoć onima na dijeti ali i u kontroli šećera u krvi.
50. Tamna čokolada: Tamna čokolada je puna magnezijuma i jako dobar izvor antioksidanata.