Jedna od najopasnijih komplikacija infekcije korona virusom jeste stvaranje krvnih ugrušaka koje, kako su naši stručnjaci više puta potvrdili, može biti potpuno neočekivano i javiti se kod osoba koje nemaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.
Čak i kada preležite kovid, opasnost nije prošla. I nakon otpuštanja iz bolnice ili kada se već generalno dobro osećate, postoji mogućnost da se trombovi jave. Upravo zato lekari preporučuju da se tokom bolesti, ali i jedan period po izlečenju, piju antikoagulansi, odnosno lekovi za razređivanje krvi.
Međutim, jednako je važno i narednih šest meseci povesti računa o ishrani, napominju stručnjaci, a posebno izbegavati namirnice koje "pogoduju" stvaranju ugrušaka. Prema rečima nutricionistkinje Irine Zenkove osobe koje su imale korona virus trebalo bi da na neko vreme odustanu od hrane bogate vitaminom K.
![vitamin K](/data/images/2020/12/23/11/237817_shutterstock-1009626019_ff.jpg?ver=1638455530)
"To je, pre svega, zeleniš, koji smo navikli da dodajemo u supe, salate i druga jela. Ovo posebno važi za peršun i mirođiju. Sadrže dosta vitamina K, koji može donekle da potisne efekat antikoagulansa na bazi aktivne supstance varfarina", objasnila je Zenkova.
Ostalo zeleno povrće, poput prokelja, brokolija i spanaća, takođe spada u kategoriju "privremeno opasnog". Pri tome, važno je da znate da ovo povrće nije opasno samo po sebi, niti količina vitamina K koju sadrži, već se samo radi o "nepovoljnim" kombinacijama sa lekovima u baš ovom specifilnom periodu, napominju stručnjaci.