MRŠAVLJENJE

KADA ŽENE SPROVODE AUTOFAGIJU, NA OVO MORAJU DA OBRATE POSEBNU PAŽNJU: Tvrdi doktor Nenadić!

Evo kako da telo naterate da "jede samo sebe" i kako da ojačate imuni sistem

Fitnes & Nutricija
Autor:
KADA ŽENE SPROVODE AUTOFAGIJU, NA OVO MORAJU DA OBRATE POSEBNU PAŽNJU: Tvrdi doktor Nenadić!
Foto: Printscreen/youtube/jutarnji program happy tv

"Autofagija je najstariji i najefikasniji prirodni način za obnovu i podmlađivanje ćelija, usporavanje starenja i produžavanje života. Autofagija ne jede naše mišiće, već vrši ispravku onih proteina koji imaju oštećen DNK ili su pak ostareli, dok istovremeno na osnovu zapisa iz našeg DNK stvara nove proteine," ovako piše u knizi doktor Predrag Nenadića.

Ali kako smršati pomoću autofagije?

Autofagija nije klasična dijeta i nikako se ne sme tako tretirati. Autofagija je metabolički proces koji mora da prati posebna filozofija i način života. To nije posebno komplikovan proces i njegova primena se zasniva na povremenom postu, odnosno dobrovoljnom naizmeničnom gladovanju. A kada kažemo post, to ne znači posna hrana, već gladovanje ili odricanje od hrane.

Hrana se ne jede tokom 12 i 36 sati. Najbolji rezultati se postižu kada se ne jede hrana od 24 do 48 sati. Pošto je veoma teško gladovati toliko dugo, možete gladovati do 16 sati.

To je najprihvaćeniji oblik gladovanja, gde se od hrane odričete tokom 16 sati, a jedete u vremenskom intervalu od 8 sati.

Kada gladujete smete da pijete vodu, nezaslađen čaj i jednu crnu kafu bez šećera.

Tokom vremenskog intervala od 8 sati, najbolje je da to bude od 8h do 16h. Jedan doručak i jedan ručak, posle gladujete.

Trudite se da vam hrana bude izbalansirana. Da jedete voće (koštunavo i bobičasto), povrće (zeleno lisnato) i po mogućnosti meso organskog porekla.

Ako tokom ovih 8 sati preterano jedete, neće doći do mršavljenja.

Preporuka doktora Nenadića je da tokom tih osam sati jela, jedete obroke po principu keto dijete. To je ishrana bogata mastima, sa malo ugljenih hidrata.

Autofagiju može da pokrene i pravilna fizička aktivnost.

Tokom autofagije telo izbacuje i veliki broj toksina iz organizma. Morate da znate da se autofagija odigrava u vašem telu i tokom sna, te je veoma bitno da telu priuštite do 8 sati čvrstog sna.

"Kada žene sprovode autofagiju, moraju da vode računa da je doručak obavezan i dto da u njegovom sastavu mora biti neke vrste masne hrane bez ugljenih hidrata i belančevina. Ovo iz razloga što su žene osetljive na gladovanje koje može kod njih da izazove poremećaje, odnosno disbalans hormona," smatra doktor Nenadić .

"Lično poznajem ljude koji autofagiju primenjuju već 50 i 60 godina bez prestanka. Oni su i danas, u poznim , stotim godinama života vitalni, sa izraženim mentalnim zdravljem i funkcionalnim sposobnostima koje se mogu uočiti kod daleko mlađih osoba."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs