SAVET STRUČNJAKA

OVE NAMIRNICE SU NAJGORE ZA ŽELUDAC, UPOZORAVA DR MAJK BRAUN: Pod hitno ih izbacite iz ishrane!

Vodite računa šta unosiite u organizam

Fitnes & Nutricija
21:31h Autor:
OVE NAMIRNICE SU NAJGORE ZA ŽELUDAC, UPOZORAVA DR MAJK BRAUN: Pod hitno ih izbacite iz ishrane!
Foto: Shutterstock

Gastritis se razvija onda kada je želudac upaljen ili iritiran. Ovo stanje može biti rezultat bakterijske ili žučne akumulacije u predelu stomaka, a takođe događa se i usled konzumiranja alkohola, gaziranih napitaka, nesteroidnih antiinflamatornih lekova i cigareta nakon dužeg vremena.

Ljudi koji pate od gastritisa i čestih bolova u želucu moraju da promene način ishrane, a ova hrana je najgora za želudac, tvrdi doktor Majk Braun.

Ove namirnice izbegavajte u širokom luku:

Gazirani napici

U prvom redu, važno je izbegavati gazirana pića na bazi sode, jer je soda po svom sastavu puna kofeina i kisela, što je čini vrlo oštrom za osetljivi organ kakav je želudac. Takođe, bitno je izbegavanje i alkoholnih pića, naročito u trenucima kada su pojačani simptomi gastritisa (peckanje u stomaku, mučnina, podrigivanje, gasovi i nadimanje posle jela). Jednostavno, izbegavajte kafu, čajeve i gazirana pića, jer gasovi i kiselina koje sadrže u sebi mogu samo da pogoršaju gastritičko stanje.

Začinjena hrana

Odmah posle napitaka sledi izbegavanje začinjene hrane. Ovo neće izlečiti gastritis, ali će pomoći u njegovoj kontroli. Izbegavajte začinjene namirnice kao što su čili prah, paprika, ljuti sos i kari, jer su sve one prirodno teške za stomak. Ove začinske namirnice ne izazvaju štetu kod zdravih osoba, ali kod onih koji pate od gastritisa želudac je već oslabljen, pa bi začinjena hrana učinila stvar mnogo gorom.

AKO ŽELITE DA OČISTITE TELO: Pijte sok od cvekle na ovaj način! (RECEPT)

Začin, Kuvanje, Začinjavanje jela, Jelo
foto: Shutterstock

Sirovo povrće

Izbegavajte sirovo povrće ako imate hronične napade ​​gastritisa i jedite hranu koja je lako svarljiva kako biste sprečili iritaciju želuca. Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon što jedu crni luk, beli luk ili paradajz. Ljudi sa dijagnozom GERB-a bi takođe trebalo da izbegavaju ovu hranu. Umesto nje, treba jesti kuvano povrće ili povrće iseckano na sitne komade koji se pravilno sažvaću pre gutanja kako bi se pomoglo boljem varenju i sprečilo oštećenje sluzokože želuca.

Masna hrana

Namirnice pune masti su takođe na listi hrane koju je neophodno izbegavati ako postoji zdravstveni problem gastritisa. Ovde se podrazumevaju pohovano i prženo meso, jaja i krompir, kao i sva druga brza nezdrava hrana puna masti. Izbegavajte ishranu baziranu na transmasnim kiselinama, jer one iritiraju želudac, povećavaju krvni pritisak, uzrokuju gojaznost i bolesti srca. Hrana puna transmasnih kiselina uključuje termički obrađenu hranu, margarin i druge proizvode, kao što su krekeri, torte, krofne i razni kolači.

DA LI ZNATE DA U CREVIMA IMATE 15 KILOGRAMA OTROVA I PARAZITA? Ruski narodni lek, koji će očistiti ceo organizam!(VIDEO)

Ćufte, Prženje, Pržena hrana
foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi

Sa dijagnozom gastritisa, vaš stomak nema sposobnost da savlada masti i kiseline kako valja. Mleko je bogato mastima i tečnost je koja je kiselija od vode. Prema tome, važno je da se ograniči unos mleka i mlečnih proizvoda što je moguće više. Neki od mlečnih proizvoda koje treba isključiti u slučaju gastritisa su sir, milk šejkovi, sladoledi, sirni namazi i kačkavalj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs