Gastritis je naziv za upalu želudčane sluznice koja može biti akutna i hronična. Nastaje usled upotrebe nesteroidnih protuupalnih lekova, alkohola ali vrlo često se javlja i usled infekcije Helokobakterijom.
Dakle, u slučaju pojave bolovau gornjem delu stomaka, nadutostii promena u stolici, svakako se savetuje pravovremeni odlazak kod lekara. Na sreću postoje i prirodna rešenja koja mogu da spreče ovaj problem.
Pozabavimo se prvosimptomima. Ova stanja mogu da nagoveste pojavu gastritisa:
- Kod većine pacijenata su najčešće prisutni bolovi, nadutost, kiselina, podrigivanje, mučnina i osećaj težine u želucu.
- Zbog želudačane kiseline, često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem pa čak i raznim kožnim problemima. Nekim osobama koje su imale helikobakteriju pojavljivale su se čudne crvene fleke po koži i kapcima.
- Kada je kiselina jaka, ona iritira sluznicujednjaka i usne šupljine, a posledica je tazvoj ezofagitis tj.upala jednjaka, dok će sluznica usta i jezika biti bela, sa pratećim simptomima kao što su bolovi, peckanje jezika, nelagoda, smanjenn apetiti, pa i gubitak težine.
Prvi savet je da posetite lekara, ali od pomoći u slučaju nadutosti može da bude i plodkomoračakoji ćete ubaciti u čaj. U slučaju jakog stresa i malo veću količinu melise, valerijane ili hmelja, koje su poznate kao biljake koje smiruju.
U prostoru u kome provodite dosta vremena dodajte aromatično ulje sa mirisom sandalovine, lavande ili mandarine. Ovaj trik je odličan, jer kiselina može da izazove i probleme sa sinusima.
Ne nosite usku odeću koja vas steže i stvara pritisak na želudac. Pomoćiće i ukoliko želudac utoplite nekom oblogom ili ćebetom.
Evo šta kažu lekari kada je hrana u pitanju. Koje namirnice je najbolje izbegavati:
Previše ljutu, previše slanu, kao i previše masnu hranu je poželjno izbegavati. Hranakoja je vruća ili ona iz frižidera nije poželjna. Tokom prvih meseci treba izbegavati svu sirovu hranu.
Bolesni želudac ne može na najbolji način da svari celulozuiz sirovog voća i povrća, pa zato povrće treba da bude bareno, a najbolje voće je ono iz kompota.
Ovaj čaj je odličan saveznik u borbi protiv gastritisa:
Sastojci:
- Majčina dušica
- Nana
- Crni slez
- Anđelika
- Žalfija
Primena:
Pomešajet sve biljkeu istoj razmeri i u prokuvalu vodu dodajte jednu kašiku. Ostavite da odstoji oko 15 i nakon toga ga popijte.
Preporučuje se da dnevno unesete pola litre. Čaj se pije bez ikakvih dodataka.
Osobe sa gastritisom imaju tendenciju da razviju prekomerni rast bakterije Helicobacter pilori u crevima
