NARODNI LEK

MED I BELI LUK: Za bolji imunitet, Rusi ga OVAKO jedu! (RECEPT)

Hladno vreme donosi sezonu prehlade i gripa, vreme je da ojačamo imunitet

Fitnes & Nutricija
Autor:
MED I BELI LUK: Za bolji imunitet, Rusi ga OVAKO jedu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Najzdravije dve namirnice su med i beli luk, a kombinacija ova dva veoma moćna sastojka čine narodni lek koji Rusi redovno koriste.

Kako deluje?

Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko dejstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka jača se imunitet i prozvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara, ističu lekari.

Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija, među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink… Svaki med, ukoliko je prirodan i pravi, jeste lekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema sa bronhijama i respiratornim tegobama…

A evo i kako se pravi jedan od najdelotvornijih narodnih lekova ptotiv prehlade i virusa.

Sastojci:

  • 500 grama meda
  • 7 limunova
  • 7 čenova belog luka
  • 300 grama oraha
  • 250 grama proklijale pšenice

Priprema:

Proklijalu pšenicu izblendirajte, pa joj dodajte orahe, beli luk i cela tri limuna sa korom. Od preostalih limunova iscedite sok koji ćete dodati u ovu mešavinu. Zatim u sve to dodajte med i izmešajte da se svi sastojci sjedine.

Ovu mešavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana.

Kada je ovaj prirodni lek spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dve pola sata pre svakog obroka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs