obavezno pročitajte

MESEČEVE MENE UTIČU I NA VAŠU RUTINU KADA JE NEGA U PITANJU: Evo kada je najbolje da se posvetite sebi!

I zašto nije na odmet da na njih obratite pažnju

Nega
Autor:
MESEČEVE MENE UTIČU I NA VAŠU RUTINU KADA JE NEGA U PITANJU: Evo kada je najbolje da se posvetite sebi!
Foto: Profimedia

Ljudi su oduvek bili opsednuti mesecom, a danas pouzdano znamo da on utiče na prirodne procese (i nas same) na mnogo više načina nego samo na plimu i oseku. Zato, veorvatno ne bi trebalo da čudi da se sve više priča o jednoj novoj kategoriji brige o sebi i da se ona naziva upravo lunar self-care.

“Lunar self-care je kada koristimo energiju meseca, njegove faze i zatim je upotrebimo da utičemo na ono što se događa na Zemlji.” objašnjava Lisa Stardust, astrološkinja i autorka knjige “Saturn Return Survival Guide: Navigating This Cosmic Rite of Passage”. Ova vrsta self-carea se, naravno, može praktikovati bez ikakvih proizvoda i ne, nije vam potrebna nova polica posebnih krema, mirisa, suplemenata i gedžeta kako biste osetili njegove benefite.

ZAŠTO PRATITI MESEČEVE MENE

Mesečeve mene i njegov ritam uopšte odgovara našem telu. One nas drže u skladu sa prirodnim ritmom sunca i meseca, promenama godišnjih doba. Samim tim nam omogućava da se bolje povežemo sa sopstvenim ritmom.

NAUKA O UTICAJU MESEČEVIH MENA

Iako smo svi čuli bezbroj (narodnih) priča o vezi između mesečevih mena i ludila, jasno je da nauka ovo ne podržava i smatra hiperbolom. Sa druge strane, postoje naučni dokazi o tome kako se nekim ljudima san poremeti za vreme punog meseca kao i dokazi za to da mesec i njegove mene itekako utiču na ponašanje životinja, od načina na koji love predatori pa do toga kako se oglašavaju određene ptice-pevačice.

Ako se pitate kako se sve ovo uklapa u naš svakodnevni život i kako iskoristiti mesečevu energiju na najbolji način, donosimo vam mini-vodič kako možete da koristite mesečeve mene u svoju korist.

MLAD MESEC

Mladi mesec pokreće mesečev ciklus. Ovo je vreme pokretanja novih aktivnosti i za osvežavanje naše energije. Razmišljanje je važno u ovom periodu zato što definišemo namere i ciljeve koje želimo da postignemo tokom mesečevog ciklusa. Vođenje dnevnika u tom periodu vam može pomoći da dođete do razumevanja nekog unutrašnjeg problema bistreći svoj um. Postavite sebi pitanje "Šta želim da unesem u svoj život?" i osvestite svoje misli.

RASTUĆI POLUMESEC

Sada kada ste identifikovali svoje želje i težnje, vreme je da steknete samopouzdanje kako biste pretvorili svoje misli u akciju. Uvedite brigu o sebi u ovu lunarnu fazu zapisujući pozitivne afirmacije o sebi na komadu papira. Zalepite ih na ogledalo, zaljubite se u svoj odraz u njemu i recitujte ih naglas dva puta dnevno. Radite to sa užitkom i ponosom! Ovo će doprineti da steknete trajnu sigurnost koja će vam pomoći da ostvarite svoje snove.

PRVA ČETVRT

Faza prve četvrtine je period posvećen akciji, međutim može doći do otpora ili prepreka koje stoje na putu ostvarenja vaših ciljeva. Stoga je ovo sjajno vreme za vežbanje, meditaciju, jogu, vežbe disanja ili ples koji će pomoći da se oslobodite unutrašnje napetosti. Umesto da budete frustrirani zbog zastoja, isceljenje će se pokrenuti kada se uključite u bilo kakvu praksu nege sebe koja će pomoći u smirivanju anksioznosti.

RASTUĆI POLUMESEC

Tokom ove faze možda ćete stići i do završnih koraka realizacije svojih zamisli. Ne zaboravite da je i dalje potrebno da pokažete ljubav prema sebi. Vaše telo želi energično oslobađanje, što može uključiti bolove koji su zapravo žarište izlečenja za kojim tragate. Briga o sebi u obliku masaže ili akupunkture će vam dobro poslužiti. Razmislite o tome da se počastite lepim obrokom sa prijateljima, kako biste se dodatno oslobodili nagomilane energije.

PUN MESEC

Tokom punog meseca, vrhunca mesečevog ciklusa, odajte poštu svom poslu koji ste do sada (u)radili. Napunite baterije i odmorite se. Takođe možete probati nešto što se zove mesečeva voda (i što nije, razume se, voda sa površine meseca). Mesečeva voda se koristi u ritualima za lečenje, lepotu i manifestaciju, a pravi se tako što se sipa voda u teglu i ostavi se da odstoji preko noći, dok mesec kupa činiju u kojoj se nalazi. Posle je možete dodavati i u opuštajuće kupke.

OPADAJUĆI POLUMESEC

Očistite energiju u svom prostoru. Donirajte odeću lokalnoj dobrotvornoj organizaciji i rešite se starih dokumenata na kompjuteru koji vam ne trebaju. Izbrišite fotografije koje više ne gledate. Ne bojte se da napustite prošlost: što se manje za nju držite, lakše ćete se energetski osećati.

POSLEDNJA ČETVRT

Zahvalite se sebi za sve što ste postigli u proteklih nekoliko nedelja. Uradite nešto lepo za sebe. Kupite sebi poklon. Sredite kosu ili nokte. Sve što osećate da može biti "vaša nagrada" je idealna kupovina. Ne mora biti skupo - jednostavno samo treba da učini da se osećate dobro. Vi to zaslužujete!

NESTAJUĆI POLUMESEC

Tokom poslednje faze lunarnog ciklusa, važno je sesti sa svojim mislima, po mogućstvu negde u prirodi, a preporučuje se i pešačenje. Sada je vidljiva samo tanka krivina opadajućeg polumeseca, što ovo čini idealno vreme za sedenje na suncu i uživanje u okolini. Uzeti trenutak samo za sebe je presudno, učinite to i obradite informacije i otkrijte nove stvari.

MESEČEVE MENE U SEPTEMBRU/OKTORBU 2021.

Pun mesec: 20. septembar Poslednja četvrt: 28. septembar Mlad mesec: 06. oktobar Prva četvrt: 13. oktobar Pun mesec: 20. oktobar Poslednja četvrt: 28. oktobar

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs