obavezno pročitajte

GLAVOBOLJA, BOLOVI U LEĐIMA, LOŠE STANJE KOŽE:6 koraka uz koje ćete biti optimalno hidrirani celog dana i izlečiti telo!

Svi znamo koliko je hidratacija važna ali ipak vrlo često imamo osećaj da “zabušavamo”.

Fitnes & Nutricija
Autor:
GLAVOBOLJA, BOLOVI U LEĐIMA, LOŠE STANJE KOŽE:6 koraka uz koje ćete biti optimalno hidrirani celog dana i izlečiti telo!
Foto: Shutterstock

Ako to potraje, suočavamo se sa posledicama: umorom, lošim varenjem, zamagljenom glavom (i glavoboljom) pošto čak i blaga dehidriranost vrlo lako dovodi do mnogih problema koje i te kako osećamo. Sve, apsolutno sve u našem telu zavisi od njegove optimalne hidriranosti - od toga da vam radi glava do toga da ne dobijete bespotrebne probleme sa leđima (da li ste znali da su diskovi između pršljenova neka vrsta sunđerastih amortizera koji usled dehidratacije postaju krti i gube svoju funkciju?), o lepoj koži i kosi da ni ne govorimo. Primenite svakodnevno ovih šest trikova i ne razmišljajte previše, a zahvalićete nam se kasnije.

Čaša vode čim otvorite oči

Nadoknadite izgubljenu tečnost čim se probudite i obavili ste prvi korak optimalne dnevne hidratacije organizma. Naša tela često u toku noći dehidriraju pa nam je ovo prvi boost energije za uspešan dan. Još bolja varijanta je ako je voda topla sa malo limuna - za alkalizaciju organizma i prvu dozu jutarnjih vitamina.

Količina vode nije ista za sve

Danas znamo da staro pravilo od osam čaša vode na dan nije savršena formula. Na količinu vode koja nam je potrebna direktno utiču naša težina, nivo fizičke aktivnosti kao i spoljna temperatura (pogotovo ako se znojimo). Opšte pravilo je da ženama treba oko 2.7, a muškarcima oko 3.7 litre ako su umerno fizički aktivni.

Pijte vodu sobne temperature

Ona, jednostavno, bolje hidrira zato što telo ne troši energiju na zgrevanje hladne vode (na taj način se određena količina tečnosti gubi). Pored toga, niska teperatura skuplja krvne sudove u stomaku i usporava asorpciju vode kao i celokupno varenje.

Pijte vodu između, ne za vreme obroka

Sve je bolje nego ništa ali ovo je najgori način da unosite tečnost (pogotovo ako nije voda!). Višak tečnosti uz hranu razređuje sokove za varenje i odlaže asorpciju vode. Umesto toga, veće količine vode unosite izključivo između obroka. Možete uvek koristiti i neku od aplikacija koje prate unos tečnosti, vremenske intervale i količinu pa ne morate da mislite praktično ni o čemu.

Konzumirajte hranu koja sadži visok nivo H2O

Jasno je da je voda naš glavni način hidriranja ali ona se nalazi i u nekom povrću - pogotovo kratsavcima (i lubenici)! Sam krastavac je, na primer, bogat elektorolitima, vitaminima, hranljivim materijama i silikom što ga čini omiljenim povrćem mogih nutricionista. Visoko na listi se, naravno, nalazi i celer koji takođe sadrži puno vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Zelene smoothije i sokove je najbolje konzumirati ujutro pre doručka (ali posle vode).

Nadoknadite gubitak vode uzrokovan kafom i alkoholom

I jedno i drugo spadaju u grupu jakih dijuretika što znači da, kada ih pijete, izbacujete više tečnosti nego inače. Kako ne biste dehidrirali, pijte i više vode. Opšte pravilo je da za svaku šolju kafe ili alkohola treba popiti ekstra čašu vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs