SAVET STRUČNJAKA

POTPUNO IZBACIVANJE MASTI I ŠEĆERA IZ ISHRANE JE VELIKA GREŠKA: Ako želite da smršate samo promenite ovu naviku!

Ovo je najbolji i najzdraviji način mršavljenja

Fitnes & Nutricija
Autor:
POTPUNO IZBACIVANJE MASTI I ŠEĆERA IZ ISHRANE JE VELIKA GREŠKA: Ako želite da smršate samo promenite ovu naviku!
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Prof. dr Veroslava Stanković gostujući u jutarnjem progarmu na televiziji Pnk je govorila o najčešćim greškama koje prave svi oni koji žele da izgube kilograme, kao i koji je jedini provereni način da liniju dovedete do savršenstva.

"Mora da bude uravnotežena ishrana cele godine, da bismo bili fit tokom leta. Ali većina ljudi tek u maju, junu počinje dijetu i pravi stres u organizmu. A svaki stres dovodi do pada imuniteta, kada postajemo prijemčivi za viruse, bakterije ali i druge poremećaje", rekla je ona.

Većina osoba koje žele da smršaju prvo iz ishrane izbace masti i šećera, a to je zapravo i najveća greška. Da bi salo počelo da se topi dovoljno je da ishrana bude umerena i izbalansirana. Primenite ova pravila i rezultati sigurno neće izostatti. Ključ svega u životu, pa i vitke linije je balans.

Tri obroka dnevno, plus jedna užina, dovoljno je za zdrav "raspored" hrane, rekla je prof. dr Stanković.

Uz četiri obroka nećete se prejedati već ćete unositi taman koliko vam treba. Masnu i tešku hranu, kao i proste šećere treba izbegavati. Ne izbaciti, jer to budi želju i 'greh', već samo izbegavati. Cele godine bi trebalo da vodimo računa da jedemo što više povrća, umereno voća, mleka, mlečnih proizvoda i mesa", rekla je ona.

"Fizička aktivnost uvek ide uz pravilnu ishranu, jer bez potrošnje kalorija, neće doći do normalizacije telesne mase", rekla je ona.

Umerenost je ključ čak i kada je aktivnost u pitanju, jer je i prevelika fizička aktivnost stres. Šetajte ujutru, vozite bicikl, trčite ili samo hodajte, ujutru dok je prijatna temperatura", rekla je ona.

SVAKO JUTRO JE U KAFU DODAVALA I KAŠIČICU OVOG ZAČINA: Mesec dana kasnije mogla je da uđe u farmerke iz srednje škole!

Stomak, Trbušnjaci, Dijeta
foto: Shutterstock

Doktorka je upozorila i da su instant dijete velika zamka i opasnost za zdravlje.

"Izbacuju se proteini, a tri četvrtine naše telesne građe su proteini. Ako izbacimo njih i druge nutrijente, mi trošimo svoje proteine i nemamo dovoljno za izgradnju pravilnog imuniteta. Onda se unosi minimum minerala, i to ugrožava imunitet. Dodajte sam stres dijete, povećanje adrenalina, i to će narušiti imunitet. Sve te dijete koje su instant i ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata oboriće imunitet", rekla je ona.

Kada biramo proteine, trebalo bi unositi belance i surutku, kao i nemasno meso. A minerale će nam povratiti sveže povrće. I nema potrebe da uzimate suplemente osim ako su vam preporučeni od strane stručnjaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs