ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

OVA HRANA MOŽE DA REGULIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Ako patite od dijabetesa tipa 2, ove namirnice jedite što češće!

Ova hrana osim što može da reguliše nivo šećera u krvi, odlična je i kao prevencija protiv ovog oboljenja

Fitnes & Nutricija
22:07h Autor:
OVA HRANA MOŽE DA REGULIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Ako patite od dijabetesa tipa 2, ove namirnice jedite što češće!
Foto: Shuterstock

Ako je hrana izazvala dijebetes, onda mora da postoji i hrana za dijabetes koja pomaže. Ishrana je jedan od najvažnijih koraka kako da zdravi umanje rizik od ove bolesti, ali i da oboleli regulišu nivo šećera u krvi.

U jednome se svi lekari slažu, dobar izbor namirnica je najbolja prevencija i najbolji lek protiv većine bolesti. Čak je i istaraživanjem utvrđeno da sledeće namirnice imaju pozitivan učinak na sve koji pate od dijabetesa, ali su i odlična prevencija protiv ove bolesti:

Borovnice

Redovna upotreba borovnica, ali i ostalog bobičastog voća smanjuje osetljivost na insulin. Takođe, utvrđeno je da ova voćka ima protivupalni efekat i sadrži fitohemikalije koje mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pomorandže, grejp i mandarine

Istraživanja pokazuju da konzumiranje citrusa ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola. Navodi se da je konzumiranje ceelog voća, a ne soka, povezano sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

PRAVE VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Tokom vrelih dana ova hrana je zabranjena, upozorava nutricionista!

Pomorandže
foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće (kelj, blitva, špargla)

Ovo povrće je niskokalorično i bogato vlaknima i antioksidansima koji smanjuju upalu i mogu da uravnoteže nivo šećera u krvi. Osobe koje konzumiraju svakog dana šolju i po spanaća smanjuju rizik od razvoja dijabetesa za 14%.

Tamna čokolada

Neka istraživanja pokazala su da mala količina visokokvalitetne, tamne čokolade koja se konzumira svakodnevno smanjuje nivo insulina i krvni pritisak. Pozitivni učinak se pripisuje polifenolima koji se nalaze u ovom dezertu.

Maslinovo ulje

Konzumiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja povezano je ne samo sa smanjenim rizikom od dijabetesa, nego i neka istraživanja pokazuju da takođe može poboljšati sklasištenje glukoze u ćelijama zahvaljujući svojim protuupalnim efektima.

IZBACITE OVO IZ ISHRANE, I METABOLIZAM ĆE SE UBRZATI ZA TAČNO 8 DANA!

maslinovo ulje, ulje
foto: Shutterstock

Probiotici

Tokom proteklih godina, sprovedneo je nekoliko studija koje su ispitivale učinke probiotika. Početni rezultati na svim istraživanjima ukazuju da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem probiotičkih bakterija, kao što je jogurt, značajno poboljšava nivo glukoze kada se konzumira redovno i duže od osam nedelja.

Cimet

Ovaj začin snižava nivo glukoze u krvi, nivo triglicerida i lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs