SAVET STRUČNJAKA

AKO ŽELITE MAKSIMALNO DA UBRZATE METABOLIZAM, SAMO ISPOŠTUJTE OVIH 6 JEDNOSTAVNIH PRAVILA!

Ovako ćete, na potpuno prirodan način, započeti razgradnju masnih naslaga 

Nutricija
15:22h Autor:
Foto: Shutterstock

Od brzine metabolizma zavisi koliko ćemo brzo variti hanu, ali i koliko brzo žemo gubiti na težini. Nutricioniti kažu da postoji nekoliko načina na koje njegov rad može da se ubrza. Dovoljno je da ispoštujete ova pravila:

 

1. Jedite dovoljno i često 

 

Slušajte svoj organizam i jedite onoliko koliko traži. Mišljenje da manji unos kalorija garantuje i brži gubitak kilograma se ispostavio kao netačan. Kada manje jedemo, gubimo mišićnu masu, a samim tim se i rad metabolizma blokira. 

 

Nedovoljan unos hrane je jednako rizičan kao i preterivanje u jelu. Balans i zdrav izbor su ključ dobrog izgleda.

2. Jačajte mišićnu masu 

 

Čak i kad odmarate, telo i dalje troši kalorije. Zanimljivo je da će se više kalorija potrošiti kod onih koji imaju i više mišića jer svaki kilogram mišića koristi oko 12 kalorija u danu.

 

3. HIT program vežbanja je najdelotvorniji 

 

 Intervalni trening je najbolji način da izgubite kilograme i ubrzate metabolizam. Jedna studija je pokazala da je samo redovan trening, koji uključuje i HIIT program, pomogao ženama da izgube više od 3 kilograma i uz to razviju mišićnu masu za samo 15 nedelja, za razliku od žena koje su izvodile samo kadio vežbe.

 

PROVERITE ZAŠTO JE CIMET DIJETA TRENUTNO NAJPOPULARNIJA: Topi salo, ali može i da reguliše nivo šećera i holesterola!

Vežbe, Vežbanje, Vežbe za zadnjicu
foto: Shutterstock

4. Unosite dovoljno proteina

 

Što više mišića imate, više ćete kalorija izgubiti, što god radili. Odlazak u teretanu će u tome pomoći, a proteini iz hrane će vam pomoći da potrošite više kalorija.

 

Najbolji proteini za poboljšanje rada metabolizma su:

  • Tvrdo kuvana jaja
  • Pileća prsa
  • Ćuretina

 

Svedite stres na minimum 

 

Stres može uticati na sporije sagorevanje kalorija, prema rezultatima studije objavljene u magazinu Biological Psychiatry. Osim toga, kada smo nervozni posežemo za nezdravom hranom, a ona usporva metabolizam.

 

Koristite vitamin D

 

Ako postoji jedan suplement koji bi svi trebali koristiti, to je vitamina D. Studije su pokzale da su pekomerna gojaznost i usporen metabolizam u direktnoj vezi sa deficitom vitamna D u organizmu.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...