PO RECEPTU NUTRICIONISTE

SEDMODNEVNI DETOKS PLAN: Oslobodite telo od toksina, ubrzajte metabolizam i skinite masne naslage! (JELOVNIK)

Kako ovaj program izgleda objašnjava nutricionista Branka Mirković

Fitnes & Nutricija
11:39h Autor:
SEDMODNEVNI DETOKS PLAN: Oslobodite telo od toksina, ubrzajte metabolizam i skinite masne naslage! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Nakon zimskih meseci u kojima svi jedemo više hrane, telu je neophodan "reset". Čak i ako niste previše „grešili“ kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam i „probudite“ metabolizam iz zimskog sna, piše Stvarukusa.rs

Za razliku od dijeta koje ste uvek započinjali ponedeljkom, ovaj detoks plan krenite da sprovodite od subote. Tako ćete se lakše i jednostavnije organizovati, naročito ukoliko imate slobodne vikende.

Detoksikacija je čišćenje organizma, ali nikako ne treba gladovati. Hrana mora biti podeljena u 4 do 5 obroka koji se uzimaju u periodu od 9 do 18 časova. Posle toga može da se unosi samo tečnost, tačnije voda ili čajevi.

Dnevno treba popiti oko 2,5 litra tečnosti, raspoređena u toku dana.

Posle trećeg dana osetićete više energije i veću koncentraciju. Ovo je predlog jelovnika za sedmodnevni detoks. U slučaju da osećate glad pojedite još jedno kuvano jaje ili čorbu od povrća.

SUBOTA - CRVENI DAN

Doručak 9 časova: čaša od 3 dl soka od paradajza

Užina 11 časova: jedna crvena jabuka

Ručak 13 časova: salata od 250 grama paradajza, 150 grama sira (od 5 do 10% mlečne masti), 2 kafene kašike maslinovog ulja, malo morske soli, origano, bosiljak i rukola

Užina 16 časova: 3 suve šljive

Večera 18 časova: 150 grama grilovanog lososa, 2-3 barene šargarepe i 2 kafene kašike maslinovog ulja

NEDELJA - ZELENI DAN

Doručak 9 časova: 300 grama kivija ili čaša soka od svežeg kivija

Užina 11 časova: 1 zelena salata prelivena limunovim sokom, 2 kafene kašike maslinovog ulja i 5 maslina

Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog pilećeg ili ćurećeg mesa i šolja barenog spanaća sa 2 kafene kašike maslinovog ulja

Užina 16 časova: 5 badema

Večera 18 časova: 400 grama barenog brokolija sa 2 dl jogurta

PONEDELJAK - NARANDŽASTI DAN

Doručak 9 časova: 3 dl soka od šargarepe i pomorandže

Užina 11 časova: 2 pomorandže

Ručak 13 časova: 2 barena jaja i 3 sveže narendane šargarepe sa limunovim sokom i 2 kafene kašike maslinovog ulja

Užina 16 časova: 4 suve kajsije

Večera 18 časova: 300 grama pečene bundeve ili tanjir čorbe od bundeve sa 2 kafene kašike maslinovog ulja

UTORAK - LJUBIČASTI DAN

Doručak 9 časova: 250 grama zamrznutih borovnica ili 2 dl prirodnog soka od borovnice bez dodatog šećera

Užina 11 časova: 5 suvih šljiva

Ručak 13 časova: 300 grama barene cvekle sa 2 kafene kašike maslinovog ulja i manja konzerva tunjevine u salamuri

Užina 16 časova: 25 grama lešnika

Večera 18 časova: 1 grilovani plavi patlidžan sa 100 grama sira od maksimum 10% mlečne masti

SREDA - ŽUTI DAN

Doručak 9 časova: 300 grama ananasa ili soka od sveže ceđenog ananasa

Užina 11 časova: 2 dl jogurta ili 1 kiselo mleko sa malim procentom mlečne masti

Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog mesa i jedna žuta paprika

Užina 16 časova: 30 grama suvog grožđa (belog)

Večera 18 časova: 250 grama kuvanog kukuruza

ČETVRTAK - VOĆNI DAN

Doručak 9 časova: 3 dl soka od raznog voća po izboru

Užina 11 časova: 1 pomorandža

Ručak 13 časova: 2 banane

Užina 16 časova: 30 grama koštunjavog voća po izboru

Večera 18 časova: 100 grama suvog voća po izboru

PETAK - DAN ZA POVRĆE

Doručak 9 časova: 3 dl ceđenog soka od povrća - na primer, osnova može da bude šargarepa, celer, cvekla... Možete kupiti i prirodno ceđeni sok bez dodataka šećera i konzervansa

Užina 11 časova: vezica rotkvica

Ručak 13 časova: 350 grama svežeg povrća - recimo, zelena salata, paradajz, krastavac, zelena paprika... Tome dodajte malo limunovog soka, 2 kafene kašike maslinovog ulja i šolju barenog spanaća

Užina 16 časova: 300 grama kupusa izrendanog kao salata ili samo grickajte komadiće

Večera 18 časova: čorba od povrća. Najbolje bi bilo da je napravite od brokolija, šargarepe, karfiola i sve to začinite sa malo organskog suvog začina i 2 kafene kašike maslinovog ulja

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs